Brouwerij: Brasserie d’Achouffe
Regio: België
Fles: La Chouffe Blonde, 750ml
Kleur: donkerblond
ABV: 8%

Kabouter

Diep in de Belgische Ardennen, nog voorbij Durbuy en zelfs La Roche-en-Ardenne, ligt het dorp Achouffe. Daar richtten twee schoonbroers – Pierre Gobron en Chris Bauweraerts – eind jaren ’70 van de vorige eeuw hun brouwerij op. Het zou nog duren tot 1982 alvorens hun eerste brouwsel van 49 liter het levenslicht zag. Maar het duurde maar een paar jaar totdat ze internationaal bekendheid verwierven. Ondertussen is het blonde bier al een paar keer in de prijzen gevallen. Momenteel zijn er van La Chouffe vier verschillende bieren, maar wij proeven de razend populaire Blonde. Hij schenkt donkerblond met een mooie witte kraag met middelgrote bellen die lang overeind blijven.

Frisse neus op gerst en zachte kruiden, ondersteund door citroenzeste. Ik krijg iets van koriander en zacht bittere hoppen. Uitnodigend, zonder groots te zijn.

Lekker verfrissend en licht romig, terwijl ik naast citrus nu ook wat gedroogde mango krijg. En iets van perzik, ook. En dat smaakt. Licht hoppig, net als de neus.

De afdronk is eerder kort, maar dat stoort me niet in het minst. Ik neem nog een slok!

Een echter dorstlesser. Wist-je-dat-je: elk biertje heeft zijn eigen kabouter met eigen verhaal. Voor deze La Chouffe Blonde is Marcel de kabouter van dienst.

Geproefd door Mark Dermul op 24-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).