Brouwerij: De Hoevebrouwers
Regio: België
Fles: Ryggia Dark Imperial Stout
Kleur: zwart
ABV: 10.5%

Ryggia Dark Imperial Stout Sinterklaas

Ryggia is een Belgische malt van de onvolprezen Brugse Whisky Company, met de jonge snaak Thibaut de Meyer als Master Distiller aan het roer. Ik was al erg onder de indruk van zijn Rogia en Ryggia whisky – waarbij zowel Rogia als Ryggia verwijzen naar de reien van Brugge – toen ik op het Antwerp Spirits Festival in september de jongeman zelve tegen het vege lijf liep. Gek genoeg beweerde Thibaut toen dat het blog van ondergetekende één van zijn grote inspiratiebronnen was. Wat een eer. De cirkel is rond, me dunkt. En toen drukte hij me dit flesjes in de hand. Een Dark Imperial Stout, gebrouwen door de Hoevebrouwers uit Zottegem – die rijpte op een voormalig bourbonvat waar de Ryggia single malt op rijpte. Ik nam het in dank aan en met veel goesting schenk ik het me vandaag uit. Gitzwart van kleur met een beige kraag die tijdens de hele proefsessie blijft staan.

Ik stak mijn neus nog maar net in het glas en moest onmiddellijk aan Sinterklaas denken. Melkchocolade, vanille, nougat, amandelen en een hint van guimauve. Smarties en doopsuiker. Chocoladetruffels. Mooie toetsen van het bourbonvat, die echt onmiskenbaar zijn.

Lekker romig. Volmondig. Hola! Chocolademelk op steroïden. Wederom een karrenvracht aan vanille, wat kandijsuiker, een druppeltje honing, flink wat melkchocolade. Erg zoet, hoor. En dat maakt deze stout gevaarlijk drinkbaar. Je voelt het ABV amper (initieel, straks komt de man met de hamer wel langs).

De afdronk is mierzoet, alsof ik chocolade in de mond heb, echt waar. Maar wel lekker.

Eten en drinken tegelijk, maar wel een maaltijd overgoten met chocolade. Op jouw gezondheid, Thibaut!

Geproefd door Mark Dermul op 31-10-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)