Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: La Wérisienne

Tasting Notes Posted on 10/02/2022 16:44

Brouwerij: Grain d’Orge
Regio: België
Fles: La Wérisienne, 33cl
Kleur: amber
ABV: 7.50%

Wéris

De brouwerij Grain d’Orge uit Hombourg in de Belgische Ardennen brouwt al sinds 2002. Een van de biertjes die ze daar maken is La Wérisienne, speciaal voor het dorp Wéris dat haar faam dankt aan het feit dat het landschap bezaaid is met megalieten en dolmen uit het derde millennium voor Christus. Ja, die stenen partijen zijn maar liefst 5.000 jaar oud. Het biertje is een blond artisanaal bier op 7.5%. Het schenkt amberkleurig met een beige kraag met middelgrote bellen die relatief lang blijven staan.

De neus is bitterzoet op een hint van abrikozen en een tikkeltje floraal. Weinig meer, maar dat hoeft ook niet, want dit is best aangenaam.

Op smaak is het erg fris, dankzij een mooie carbonatie. Wederom zoet op abrikozen bij de start, terwijl het midpalate een mooi bittertje vertoont, wat het een dorstlesser maakt.

Van een afdronk is amper sprake, toegegeven. Maar dat kan de pret al lang niet meer drukken.

Lekker lokaal biertje, geproefd op een terras van het enige café dat Wéris rijk is. De regen namen we er met veel plezier bij.

Geproefd door Mark Dermul op 02-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Ryggia Dark Imperial Stout

Tasting Notes Posted on 10/02/2022 12:43

Brouwerij: De Hoevebrouwers
Regio: België
Fles: Ryggia Dark Imperial Stout
Kleur: zwart
ABV: 10.5%

Ryggia Dark Imperial Stout Sinterklaas

Ryggia is een Belgische malt van de onvolprezen Brugse Whisky Company, met de jonge snaak Thibaut de Meyer als Master Distiller aan het roer. Ik was al erg onder de indruk van zijn Rogia en Ryggia whisky – waarbij zowel Rogia als Ryggia verwijzen naar de reien van Brugge – toen ik op het Antwerp Spirits Festival in september de jongeman zelve tegen het vege lijf liep. Gek genoeg beweerde Thibaut toen dat het blog van ondergetekende één van zijn grote inspiratiebronnen was. Wat een eer. De cirkel is rond, me dunkt. En toen drukte hij me dit flesjes in de hand. Een Dark Imperial Stout, gebrouwen door de Hoevebrouwers uit Zottegem – die rijpte op een voormalig bourbonvat waar de Ryggia single malt op rijpte. Ik nam het in dank aan en met veel goesting schenk ik het me vandaag uit. Gitzwart van kleur met een beige kraag die tijdens de hele proefsessie blijft staan.

Ik stak mijn neus nog maar net in het glas en moest onmiddellijk aan Sinterklaas denken. Melkchocolade, vanille, nougat, amandelen en een hint van guimauve. Smarties en doopsuiker. Chocoladetruffels. Mooie toetsen van het bourbonvat, die echt onmiskenbaar zijn.

Lekker romig. Volmondig. Hola! Chocolademelk op steroïden. Wederom een karrenvracht aan vanille, wat kandijsuiker, een druppeltje honing, flink wat melkchocolade. Erg zoet, hoor. En dat maakt deze stout gevaarlijk drinkbaar. Je voelt het ABV amper (initieel, straks komt de man met de hamer wel langs).

De afdronk is mierzoet, alsof ik chocolade in de mond heb, echt waar. Maar wel lekker.

Eten en drinken tegelijk, maar wel een maaltijd overgoten met chocolade. Op jouw gezondheid, Thibaut!

Geproefd door Mark Dermul op 31-10-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Bier: FoxTown When Life Gives You Hops

Tasting Notes Posted on 10/02/2022 06:42

Brouwerij: FoxTown
Regio: België
Fles: FoxTown When Life Gives You Hops, 33cl
Kleur: goud
ABV: 7%

Mango

Ik proefde eerder al wat biertjes van de jongens van FoxTown uit Vosselaar. Stuk voor stuk lekker bier, dus toen deze speciale ‘double dryhopped IPA’ op de markt verscheen, liet ik mij direct beleveren door Buds & Barrels. Ze gebruiken pale malt, Munich malt, amber malt, tarwemout en zelfs havervlokken en gebruikten 5 Amerikaanse hopsoorten. Het is hun eerste IPA! Hij schenkt goudkleurig met een witte kraag met relatief grote bellen die snel gaan liggen en een kraag van zo’n halve centimeter achterlaat.

Lekkere neus zoals ik dat van een IPA verwacht. In dit geval krijg ik vooral citrusschillen en abrikozen, perzik en een prachtig bittertje. Het water komt me nu al in de mond.

Heerlijk fris met een prachtig fruitig zoetje. Pompelmoes, perzik, abrikoos en… mango! Ja, mooi. Het bittertje vertaalt zich naar de pit van een druif. Hij is zelfs een tikkeltje romig. En die 7% ABV? Dat proef je.

De afdronk is zalig bitter en dorstlessend.

Dit is niet bepaald een doordrinker, maar bijna een degustatiebier. Wat lekker! Doe zo voort, FoxTown!

Geproefd door Mark Dermul op 31-10-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)