Distilleerderij: Vallein-Tercinier
Regio: Frankrijk
Fles: Asta Maurice Cognac, Lot 68 – 53 carats, AMF006, 168 bts
Kleur: koper
ABV: 47.2%

Extase

‘Didn’t we just leave this party?’, gekscheert Han Solo in Star Wars als hij weer op een eenheid Imperial Stormtroopers botst. Dat is ook hier van toepassing, toch? Want vorig jaar nog lanceerde Zotte Bert een Asta Maurice Lot 68, maar dat was vat AMF003 op 46.8% en dit is vat AMF006 op 47.2%. Ook deze cognac is afkomstig uit de kelders van Vallein-Tercinier uit Chermignac, één van ’s werelds meest gerespecteerde cognachuizen dat al sinds 1850 operationeel is. Wedden dat het weer smullen wordt?

Allo, kroket! Ik heb mijn neus nog maar net in het glas gestoken en ik ben al in extase. Onwaarschijnlijk tropisch op pomelo, kweepeer, rozijnen, abrikozen, gebakken appels, pomelo (ja, dat zei je al), zomerbloesems, ananas op de barbecue, gekonfijte gember, Turks Fruit, Cointreau, zilverpoets, anijs, bergamotolie, lychee en pomelo (ja, ja!). Daaronder nog een zuchtje potloodslijpsel en leder.

(een kwartier later…)

Het is bijna met spijt in het hart dat ik deze aan de lippen zet. Zo lekker is de neus. Ik maak van mijn hart een steen en neem een slok. Heerlijk zoet en gelaagd op abrikozenconfituur, verse vijgen, perzik, appelsienschillen, opgelegde rozijnen en een mooie toets van eucalyptus, kamfer met zelfs een hint van venkel. Mijn hart, waar ik net een steen van had gemaakt, smelt. Ik ga het woord extase nog maar eens in de mond nemen.

De afdronk is groots. Groots, zeg ik u! Lang, bitterzoet, zacht drogend en absoluut magisch lekker.

Sorry dat ik hier zo lyrisch over doe, maar dit is echt buiten categorie. En ik mag toch wel zeggen dat ik in de afgelopen 18 maanden wat goeie cognacs geproefd heb (zo’n 50-tal). Deze behoort wat mij betreft tot de top. Ik haal met plezier 350 EUR uit mijn whiskybudget om even vreemd te gaan.

92/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).