Distilleerderij: Jean-Luc Pasquet
Regio: Frankrijk
Fles: Jean-Luc Pasquet 42 Year Old Lot 79 Grande Champagne for Art Malts ‘La Joyeuse’, 81 bts
Kleur: brons
ABV: 57.8%

Oma

Herinnert u zich Lot 88 nog, dat eveneens door Malternative Belgium werd gebotteld voor Art Malts? Die was geweldig. En nu gaat Stevin nog een stapje verder met een release uit 1979, genaamd ‘La Joyeuse’, een eerbetoon aan zijn oma waarvan hij zelf zegt dat hij ze in 34 jaar nooit kwaad gezien heeft. Altijd blij, vandaar de titel van de botteling, met een mooie afbeelding er bovenop. Slechts 81 flessen van deze godendrank zijn beschikbaar, voor zo’n 260 EUR per fles. 1979 was het jaar waarin voor het eerst sneeuw valt in de Sahara, de Voyager 1 voor het eerst de ringen rond Jupiter laat zien, Philips de Compact Disc voorstelt, Malta onafhankelijk wordt, McDonald’s het Happy Meal introduceert, de Muppet Movie in première gaat en The Wall van Pink Floyd wordt gelanceerd.

Uitstekende neus op Café Noir koekjes, rozijnen, pruimen, gekonfijte mandarijn, maraschino kersen en gezoete boerenboter. Een mooie florale en herbale toets geven hem diepgang. Hint van speculaas en frambozen. Zachte kruidigheid van het hout. Iets van amandelen en crème à beurre. Zalig.

Op de tong is het een explosie van rood en donker fruit met een pittige kruidigheid van nootmuskaat en kaneel. Wordt lekker waxy. Amandelen, rozijnen, pruimen, kandijsuiker, gekonfijte ananas. Licht bittertje als van een druivenpit of tamme kastanjes.

De afdronk is absoluut geweldig: begint zoet en kruidig, duurt een eeuwigheid en sterft een zacht bittere dood. Hij laat je mond droog achter.

Excellent. Oma is er trouwens erg trots op en vindt het eveneens erg lekker. Dat ze er nog vele jaren van mag genieten!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)