Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cognac: Jean-Luc Pasquet 42 Year Old Lot 79 Grande Champagne for Art Malts

Tasting Notes Posted on 02/02/2022 16:47

Distilleerderij: Jean-Luc Pasquet
Regio: Frankrijk
Fles: Jean-Luc Pasquet 42 Year Old Lot 79 Grande Champagne for Art Malts ‘La Joyeuse’, 81 bts
Kleur: brons
ABV: 57.8%

Oma

Herinnert u zich Lot 88 nog, dat eveneens door Malternative Belgium werd gebotteld voor Art Malts? Die was geweldig. En nu gaat Stevin nog een stapje verder met een release uit 1979, genaamd ‘La Joyeuse’, een eerbetoon aan zijn oma waarvan hij zelf zegt dat hij ze in 34 jaar nooit kwaad gezien heeft. Altijd blij, vandaar de titel van de botteling, met een mooie afbeelding er bovenop. Slechts 81 flessen van deze godendrank zijn beschikbaar, voor zo’n 260 EUR per fles. 1979 was het jaar waarin voor het eerst sneeuw valt in de Sahara, de Voyager 1 voor het eerst de ringen rond Jupiter laat zien, Philips de Compact Disc voorstelt, Malta onafhankelijk wordt, McDonald’s het Happy Meal introduceert, de Muppet Movie in première gaat en The Wall van Pink Floyd wordt gelanceerd.

Uitstekende neus op Café Noir koekjes, rozijnen, pruimen, gekonfijte mandarijn, maraschino kersen en gezoete boerenboter. Een mooie florale en herbale toets geven hem diepgang. Hint van speculaas en frambozen. Zachte kruidigheid van het hout. Iets van amandelen en crème à beurre. Zalig.

Op de tong is het een explosie van rood en donker fruit met een pittige kruidigheid van nootmuskaat en kaneel. Wordt lekker waxy. Amandelen, rozijnen, pruimen, kandijsuiker, gekonfijte ananas. Licht bittertje als van een druivenpit of tamme kastanjes.

De afdronk is absoluut geweldig: begint zoet en kruidig, duurt een eeuwigheid en sterft een zacht bittere dood. Hij laat je mond droog achter.

Excellent. Oma is er trouwens erg trots op en vindt het eveneens erg lekker. Dat ze er nog vele jaren van mag genieten!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Likeur : Amaro di Angostura

Tasting Notes Posted on 02/02/2022 06:49

Distilleerderij: House of Angostura
Regio: Trinidad & Tobago
Fles: Amaro di Angostura
Kleur: mahonie
ABV: 35%

Kaneel

We kennen het House of Angostura uiteraard vooral van hun bitters. Zelfs in onze supermarkten kan je deze flesjes met bitters – ideaal om uw huisgemaakte cocktails op te smukken – aanschaffen. Maar sinds kort heeft het House of Angostura, uit het Caraïbische Trinidad & Tobago, een een innovatieve likeur op de markt gebracht, i.e. Amaro di Angostura. Ze namen hun bitters, voegden daar neutrale spirit aan toe alsook een mengeling van kruiden en voilà, na drie maanden huwen kon hun Amaro gebotteld worden.

Op de neus krijg ik origine chocolade, Seville appelsienen en een karrenvracht aan kaneel. Nog wat kruidnagel en exotische kruiden waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Mierzoet natuurlijk. Doet even aan glühwein denken, maar het is veel zoeter dan dat.

Stroperig, je kan er je lepel in rechtzetten so to speak. Mierzoet op kaneel en appelsienlikeur, kruidnagel en hoestsiroop. Gekonfijte peer en pruimtabak. Mijn tanden vallen bijna uit mijn mond.

De afdronk is plakkerig en lang. Deze proef ik wellicht nog tot morgenochtend.

Deze is perfect puur te drinken of met een blokje ijs als je een zoetekauw bent. Prima digestief. Staat perfect naast een espresso. Maar hij werkt ook prima in cocktails, hoor. Voor minder dan 30 EUR staat de fles in uw barkast. Veelzijdig.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)