Distilleerderij: Polmos Siedlce
Regio: Polen
Fles: Chopin Wheat Vodka
Kleur: clear
ABV: 40%

Hulanka

De tarwe-versie van deze Poolse vodka is de zoetste in de range. Hiervan worden – om het even in context te plaatsen – meer dan een miljoen flessen verkocht in de States alleen al. Hij wordt beschouwd als één van de beste (en duurste) witte vodkasoorten ter wereld. Hij won dubbelgoud in San Fransisco in 2006 en deed dat nog eens over in Brussel in hetzelfde jaar.

De neus is zacht en zoet op vanille, kaneel en honing. Heel vriendelijk en toegankelijk, maar wel erg lekker naar mijn mening. Doet wat aan gin denken en da’s niet zo gek, natuurlijk. Florale toetsen en wat karamel verschijnen na enkele ogenblikken ademen. Hier hou ik wel van.

Hij is zacht doch romig op de tong. Onmiddellijk honingzoet en zacht gekruid. Denk kruidnagel en kaneel. Dit is voor de zoetebekjes onder ons, zoveel is zeker. Ik voel nu al een variant op de klassieke G&T in mij opkomen.

De afdronk is zacht en lichtjes warmend.

Misschien is het omdat ik zo weinig ervaring heb met vodka, misschien is het omdat ik zo tuk ben op gin, maar dit is voor mij de lekkerste van de drie. Het meest toegankelijk, het is waar, maar ik hou van simpele dingen.

Cocktail: Hulanka

En omdat ik van simpele dingen hou, ga ik het me makkelijk maken. Ik neem een groot glas en vul dat met ijs en voeg er 10cl van de Chopin Wheat aan toe, samen met enkele schijfjes komkommer. Met een stampertje plet ik die schijfjes een beetje (maar niet zo dat het moes wordt, hé!). Dan voeg ik er wat munt aan toe, het sap van een halve limoen en top het geheel af met bruisend water. Mijn Hulanka is erg verfrissend!

Hulanka betekent zoveel als ‘geluk maken’ en is een compositie van Chopin uit 1830. Past perfect bij deze variant op een klassieke G&T. Bedankt voor de samples, Benny!

Geproefd door Mark Dermul op 13-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).