Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Brandy : Supernova Single Malt Bierbrand

Tasting Notes Posted on 01/02/2022 16:48

Distilleerderij: Loki Distilleerderij
Regio: Nederland
Fles: Supernova Single Malt Bierbrand, 50cl
Kleur: mahonie
ABV: 43%

Zoetermeer

In Zoetermeer – waar mijn gabber Manny woont – is de brouwerij De Lange Lijs actief. Robbert Gorter is sinds 2012 aan de slag om speciaalbiertjes te brouwen, maar het duurde nog tot 2019 alvorens hij zijn eerste batch door het grote publiek kon laten proeven. Vandaag heeft hij een aantal bieren die luisteren naar de namen Eclipse, Lunar Landing, Lightspeed, Pulsar en Solar Flare. En dan heb je in Zoetermeer ook de craft distillery Loki, die gebruik maakt van de iStill. Loki stookt op aanvraag en wat nu in het glas zit is daar het resultaat van. Het bier werd afgestookt en 6 maanden gerijpt op Franse eik. Ik ben eens benieuwd!

Op de neus krijg ik leder, beef jerky, snuiftabak, drop, houtkrullen en vleesjus. Een hint van plastic op de achtergrond, zonder te storen. Wordt naarmate hij even mag ademen wat zoeter en evolueert dan naar colaflesjes (het snoepgoed).

De body is licht, de smaak nog lichter. Het zoete van de neus keert weer en wordt aangevuld met iets van hoestsiroop, cola, rucola bonbons en anijszaad. Doet wat aan een grappa denken.

Op de relatief lange afdronk krijg ik nog meer cola en tuinkruiden. Evolueert zelfs naar een kruidenlikeur à la Amaro di Angostura.

Leuke after-dinner dram of slaapmutsje uit het Nederlandse Zoetermeer. Dankjewel voor dit flesje, Manny!

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Vodka: Chopin Wheat Vodka

Tasting Notes Posted on 01/02/2022 06:59

Distilleerderij: Polmos Siedlce
Regio: Polen
Fles: Chopin Wheat Vodka
Kleur: clear
ABV: 40%

Hulanka

De tarwe-versie van deze Poolse vodka is de zoetste in de range. Hiervan worden – om het even in context te plaatsen – meer dan een miljoen flessen verkocht in de States alleen al. Hij wordt beschouwd als één van de beste (en duurste) witte vodkasoorten ter wereld. Hij won dubbelgoud in San Fransisco in 2006 en deed dat nog eens over in Brussel in hetzelfde jaar.

De neus is zacht en zoet op vanille, kaneel en honing. Heel vriendelijk en toegankelijk, maar wel erg lekker naar mijn mening. Doet wat aan gin denken en da’s niet zo gek, natuurlijk. Florale toetsen en wat karamel verschijnen na enkele ogenblikken ademen. Hier hou ik wel van.

Hij is zacht doch romig op de tong. Onmiddellijk honingzoet en zacht gekruid. Denk kruidnagel en kaneel. Dit is voor de zoetebekjes onder ons, zoveel is zeker. Ik voel nu al een variant op de klassieke G&T in mij opkomen.

De afdronk is zacht en lichtjes warmend.

Misschien is het omdat ik zo weinig ervaring heb met vodka, misschien is het omdat ik zo tuk ben op gin, maar dit is voor mij de lekkerste van de drie. Het meest toegankelijk, het is waar, maar ik hou van simpele dingen.

Cocktail: Hulanka

En omdat ik van simpele dingen hou, ga ik het me makkelijk maken. Ik neem een groot glas en vul dat met ijs en voeg er 10cl van de Chopin Wheat aan toe, samen met enkele schijfjes komkommer. Met een stampertje plet ik die schijfjes een beetje (maar niet zo dat het moes wordt, hé!). Dan voeg ik er wat munt aan toe, het sap van een halve limoen en top het geheel af met bruisend water. Mijn Hulanka is erg verfrissend!

Hulanka betekent zoveel als ‘geluk maken’ en is een compositie van Chopin uit 1830. Past perfect bij deze variant op een klassieke G&T. Bedankt voor de samples, Benny!

Geproefd door Mark Dermul op 13-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).