Distilleerderij: Loki Distilleerderij
Regio: Nederland
Fles: Supernova Single Malt Bierbrand, 50cl
Kleur: mahonie
ABV: 43%

Zoetermeer

In Zoetermeer – waar mijn gabber Manny woont – is de brouwerij De Lange Lijs actief. Robbert Gorter is sinds 2012 aan de slag om speciaalbiertjes te brouwen, maar het duurde nog tot 2019 alvorens hij zijn eerste batch door het grote publiek kon laten proeven. Vandaag heeft hij een aantal bieren die luisteren naar de namen Eclipse, Lunar Landing, Lightspeed, Pulsar en Solar Flare. En dan heb je in Zoetermeer ook de craft distillery Loki, die gebruik maakt van de iStill. Loki stookt op aanvraag en wat nu in het glas zit is daar het resultaat van. Het bier werd afgestookt en 6 maanden gerijpt op Franse eik. Ik ben eens benieuwd!

Op de neus krijg ik leder, beef jerky, snuiftabak, drop, houtkrullen en vleesjus. Een hint van plastic op de achtergrond, zonder te storen. Wordt naarmate hij even mag ademen wat zoeter en evolueert dan naar colaflesjes (het snoepgoed).

De body is licht, de smaak nog lichter. Het zoete van de neus keert weer en wordt aangevuld met iets van hoestsiroop, cola, rucola bonbons en anijszaad. Doet wat aan een grappa denken.

Op de relatief lange afdronk krijg ik nog meer cola en tuinkruiden. Evolueert zelfs naar een kruidenlikeur à la Amaro di Angostura.

Leuke after-dinner dram of slaapmutsje uit het Nederlandse Zoetermeer. Dankjewel voor dit flesje, Manny!

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)