Distilleerderij: Polmos Siedlce
Regio: Polen
Fles: Chopin Rye Vodka
Kleur: clear
ABV: 40%

Impromptu

Bij Chopin worden alle ingrediënten binnen een cirkel van 25km geoogst, zodat ze zich ervan kunnen vergewissen dat de aardappelen, rogge en tarwe altijd vers zijn. Die worden trouwens op het eigen domein geteeld. En de vodka is natuurlijk genoemd naar de Poolse componist Frédéric Chopin, die prominent wordt afgebeeld op de fles.

De rogge is meteen herkenbaar op de neus, wat deze vodka een tikkeltje kruidig maakt. Gepeperd, zeg maar. Daarnaast ook best romig.

Lekker romig in de mond, waarbij er zicht eerst wat zoets ontwikkelt alvorens de rogge zich vertoont in de vorm van rode peper en bruin brood. Iets wat me aan gember doet denken, zorgt voor een bittertje.

De afdronk verraadt wat complexiteit. Die komt in laagjes, waarbij zoet, romig en peperig allemaal de revue passeren. Hij laat je mond lekker droog en warm achter.

Deze kan – een tikkeltje gekoeld – best puur genoten worden, vind ik.

Cocktail: Impromtu

Impromtu – letterlijk ‘voor de vuist weg’ – is een muzikale term waar Chopin ook vaak mee aan de slag ging. Een aantal van zijn werken dragen dan ook die naam. Zelf ga ik vandaag ook eens flink improviseren en een bijzondere cocktail maken, geloof me. Ik pak mijn blender en voeg daar 5cl van deze Chopin Rye aan toe, alsook 5cl koffielikeur en 2 eetlepels chocoladesaus (die je op je pannenkoeken doet). Daar gaat nog een beker crushed ice bij en twee bollen chocolade-ijs. Laat je blender maar flink zijn werk doen totdat het geheel lekker zacht en vloeibaar is. Overgieten in een groot glas en afwerken met wat slagroom.

Dit kan je zomaar als dessert op tafel zetten, echt waar. Bedankt voor de samples, Benny!

Geproefd door Mark Dermul op 13-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).