Distilleerderij: Polmos Siedlce
Regio: Polen
Fles: Chopin Potato Vodka
Kleur: clear
ABV: 40%

Mazurka

De gebouwen waarin de Poolse Chopin distilleerderij operationeel is sinds 1993 werden al in de 18e Eeuw opgetrokken. Ze staat in het pittoreske Krzesk in een natuurrijke oosten van het land. De Dorda familie nam de boel over in 2003 en is sindsdien het productengamma flink aan het uitbreiden, maar wij houden het voor deze proefsessie op drie vodka’s van Chopin: Potato Vodka, Rye Vodka en Wheat Vodka. Beginnen doen we met het vlaggenschip: de Chopin Potato Vodka.

Subtiel romige neus op vanille en hints van aardappelschil (doh!) en groene appeltjes. Flink wat aardse toetsen ook. Het duurt even voor ik hem lekker vind ruiken.

Hij is erg romig op de tong en erg herbaal en tegelijkertijd flink zoet. Ja, dit is mondvullend en – voor een vodka althans – best complex. Opnieuw aardse toetsen, maar vooral de vanille laat zich gelden, wat hem plots een pak toegankelijker maakt dan de neus deed vermoeden.

De afdronk is middellang en lekker zacht.

De neus stond me niet meteen aan, maar op smaak is dit een schot in de roos. Perfect puur genietbaar.

Cocktail: Mazurka

Maar mixen is plezant, dus gaan we een keertje zot doen. Mijn cocktailshaker is alvast gevuld met ijs. Daar voeg ik achtereenvolgens aan toe: 10cl Chopin Potato, 5cl Bailey’s, 5cl appelsap en één eiwit. Shaken, die handel, en dan in een groot glas met ijs gieten. Dan aftoppen met ginger beer.

Ik noem ‘m Mazurka, een bekende Poolse dans in een snelle driemaat. Chopin componeerde er flink wat. En deze cocktail? Die is lekker! Bedankt voor de samples, Benny!

Geproefd door Mark Dermul op 12-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).