Distilleerderij: Convalmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Convalmore 32 Year Old 1984, Diageo Special Releases 2017, Refill American Hogsheads, 3972 bts
Kleur: oud goud
ABV: 48.2%

Fruit op Leisteen

Van Convalmore heb ik nog niet zoveel geproefd, maar ik herinner me nog wel dat ik de 24-jarige Rare Malts uit 1974 voortreffelijk vond, maar dat ook de 28-jarige uit 1977 die in de Diageo Special Releases van 2005 verscheen tot het lekkerste behoorde wat ik van deze vergane glorie heb geproefd. Maar vandaag krijg ik via een goeie vriend de mogelijkheid om twee recentere bottelingen uit de Diageo Special Releases te proeven. Beginnen doen we met deze 32-jarige, gedistilleerd in 1984 en op het publiek losgelaten in de Diageo Special releases van 2017.

De neus is lekker old school en heerlijk waxy op kumquats, ananas, abrikozen, kweepeer en ander tropisch fruit, maar tevens met iets wat me heel even aan een walmpje diesel doet denken. Ongelooflijk lekker en complex.

Dat keert allemaal in veelvoud weer op smaak. Het lage ABV stoort niet in het minst. Bijzonder fruitig en waxy alweer, maar tevens een grootste minerale toets. Alsof ik een leisteen lik. Of Gyproc in de mond heb. Erg mooi gebalanceerd en indrukwekkend.

De afdronk is niet erg lang, maar wel erg goed. Nog meer fruit, aangevuld met wat tannine en iets van munt.

Indrukwekkende malt, zoveel is zeker. Maar vandaag de dag betaal je helaas al meer dan 1.000 EUR voor een fles. Dus ik prijs me gelukkig dat mijn makker wilde delen.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).