Distilleerderij: Caperdonich
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Caperdonich 20 Year Old 2000/2020 Valinch & Mallet, Bourbon Hogshead #VMT29511, 315 bts
Kleur: goud
ABV: 54.1%

Lychee

Valinch & Mallet staat bij mij hoog aangeschreven. Al flink wat goed spul geproefd, geselecteerd door mijn vriend Davide Romano. En laat hem nu met een 20-jarige Caperdonich afkomen, zeg! Goedkoop is dat niet, natuurlijk. Je telt voor een fles al 450 EUR neer. Maar het is dan ook een whisky van een gesloten distilleerderij die twee decannia lang mocht rijpen en dan van een single cask op vatsterkte werd gebotteld. Zo gaat dat nu eenmaal. Breek open, dat spaarvarken!

Heerlijk romige neus op tropisch fruit. Denk abrikozen, banaan en zelfs kweepeer en lychee. Als een elegante dame met een zacht parfum waar je niet meteen de vinger op kan leggen. Er zit tevens iets minty in alsook een druppeltje florale honing. Erg verleidelijk en zacht, ondanks het behoorlijke ABV.

Lekker olieachtig, bijna waxy. Het tropische fruit keert weer, maat het hout is tegelijkertijd betrekkelijk luid. Flink wat kruiden als gember, peper en bakkerskruiden. Hij is ook een tikkeltje drogend vanaf de tweede slok. Neemt niet weg dat dit een erg mooie Caperdonich is, hoor.

De afdronk is lang, zoet en kruidig, maar wel flink drogend. Iets van menthol op het sterfbed.

Groots. Merci, Stevin!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-11-2021
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).