Distilleerderij: Caperdonich
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Caperdonich 13 Year Old 1999/2012 Connoisseurs Choice, Gordon & Macphail, Refill Sherry Butt
Kleur: zonlicht
ABV: 46%

Robuust

Caperdonich spreekt altijd wel een beetje tot de verbeelding, niet? Opgericht in 1897 als Glen Grant No 2 werd ze één van de slachtoffers van de Pattinson Crash en ging dicht in 1902 om pas in 1965 terug open te gaan onder haar nieuwe naam. In 2002 ging de distilleerderij in de motteballen, maar in 2010 ging ze tegen de vlakte. In ons glas zit een 13-jarige uit 1999 die twee jaar na de afbraak werd gebotteld in de zogenaamde Connoisseurs Choice reeks van Gordon & Macphail.

Lichte en fruitige neus, zoals we van Caperdonich gewoon zijn. Ananas, abrikozen, mandarijn en de schil van een groene banaan. Hint van marsepein op de achtergrond. Wat vanille en een tikkeltje anijs. Erg klassieke neus. En da’s geen straf!

De body is licht olieachtig. Da’s prettig. Appels, abrikozen, appelsien, ananas. Amai, allemaal fruit dat met een A begint. En dan weer die banaan. Maar wat me op de tong opvalt, is hoe pittig deze wel is. Lekker gekruid met witte peper en zoethout, maar ook iets van anijs en gember. Vanille en… ja, daar zit zelfs een beetje chili tussen. Robuust, da’s het woord dat ik zoek.

De afdronk is middellang, zacht gekruid maar vooral fruitig zoet.

Wat jammer dat deze keet gesloten werd. Ze maakten daar echt wel lekker spul. Bedankt, Benny!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-11-2021
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).