Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 12 Year Old 2007/2020 Signatory Vintage for Kirsch Import, Sherry Butt Finish Cask #1, 704 bts
Kleur: mahonie
ABV: 54.7%

Worchestershiresaus

Kirsch Import is een Duits importeur van gedistilleerd en in samenwerking met Signatory Vintage uit Pitlochry lanceerden ze de zogenaamde Samurai serie die (momenteel) bestaat uit 6 releases, stuk voor stuk single casks van malts die een sherry butt finish kregen. Zo is er een Ben Nevis 2013, Caol Ila 2007, Craigellachie 2009, Glenlivet 2006, Glentauchers 2009, Royal Brackla 2008 en deze Auchentoshan 2007. Allemaal relatief jong, gebotteld in een prachtige fles met Japans ogend label. Dat verklaart wellicht waarom ze zo fucking duur zijn. Enfin. De Auchentoshan kon ik toch niet laten passeren, dus je ziet: het werkt. Dat kleurtje is niet normaal… mahonie en nog geen klein beetje.

Hola, da’s een erg vuile neus! Kippenbouillon, maggimix, sojasaus, tomatenketchup en oude cognac. Fruit? Rotte banaan misschien? Neen, dit is er zo ver over dat het DNA van Auchentoshan totaal onherkenbaar geworden is. Tot daar aan toe. Maar verder is het ook zodanig umami en herbaal dan het lichtjes onaangenaam wordt. Erg moeilijk om hier van te houden, moet ik bekennen.

Op smaak wordt erg veel goedgemaakt. Nu krijg ik chocolade, citrusfruit (bloedappelsien en pompelmoes), lychee, karamel, kamfer en rozemarijn. Relatief straffe kost, maar met een mooie zoete twist. Wat een opluchting. Ik was al bang dat dit een monster ging worden, maar dat valt goed mee. Neemt niet weg dat het doet denken aan gezoete Worchestershiresaus saus.

De afdronk – die best lang is – evolueert van zoet naar zilt.

Ja, onze Duitse vrienden houden wel van een dirty malt en dat is deze Auchentoshan zeker! Maar helemaal overtuigen kon hij niet. Als Toshan Man mag ik streng zijn, toch?

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).