Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 19 Year Old 1990/2009 Cadenhead Authentic Collection, Bourbon Barrel, 239 bts
Kleur: goud
ABV: 56.8%

Boter

Deze staat al een paar jaar in mijn kast te pronken en was een verjaardagsgeschenk van mijn Hollandse gabber Stjepko. Ja, vreemde naam. Maar zijn roots liggen in de balkan. Doet er niet toe; het is een topkerel en ik was erg blij met dit geschenk, maar de tijd is gekomen de fles open te trekken, want daar is whisky immers voor gemaakt. Dit single bourbon barrel op vatsterkte gebotteld, leverde 239 flessen op. Cadenhead is de bottelaar van dienst.

De neus start erg floraal. Wilde bloemen in de wei. Iets wat me even aan modder doet denken. Bizar, maar niet onaangenaam. Flink wat gras en nog meer boter. Dan wat vanille en zachte toetsen van ananas en papaya. Iets van overrijpe banaan. Het is verre van slecht, maar toch even wennen.

Op smaak is het stukken beter. Romig, helder, fruitig en zoet. Mooie toetsen van bijenwas, limoensap en paprika. Doe daar gerust nog wat bakkerskruiden bij. De banaan keert weer, aangevuld met pompelmoes.

De afdronk is relatief lang en vertoont plots een verrassend zilte toets op het sterfbed.

Leuke, ietwat atypische Toshan die me wel kan bekoren.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).