Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 25 Year Old 1992/2017, Signatory Vintage Cask Strength Collection, Bourbon Barrel #5430, 206 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 51.4%

Geweldige Vintage

Die decanter van Signatory’s Cask Strength Collection… Ik ga het nog maar eens zeggen: prachtig om te zien, verschrikkelijk om van te schenken. Gelukkig gaat het om de inhoud en dat is in dit geval mijn favoriete Lowlander op vatsterkte nadat hij een kwarteeuw mocht rusten in een bourbon barrel. Auchentoshan 1992 zei u? Die koop ik blind.

De neus offreert moutsuikers, vanille en kokos, maar ook wat geel fruit dat flirt met de tropen. Mango. Groene banaan, papaya. Hij heeft iets Iers. En iets wat me een beetje aan mosterd doet denken. Erg aangenaam en intrigerend.

Geweldig mondgevoel. Romig en rijk. Banaan, mango, limoen, guava, ananas, zoethout, peper, nootmuskaat, zacht drogende eik… ja, dit is het betere werk! Zachte herbale toetsen, maar bovenal quasi tropisch fruit. Heerlijk!

De middellange finish is relatief fruitig, maar vooral zacht en zoet.

Niet erg complex, maar wel erg aangenaam. 1992, het blijft een geweldige vintage.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).