Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 14 Year Old 1991, Douglas of Drumlanrig, Cask LD4002
Kleur: witte wijn
ABV: 49%

Om Snel te Vergeten

Het is een traditie geworden dat ik voor mijn verjaardag een zogenaamde Toshan Man Birthday Tasting organiseer. Door corona is dat helaas voor het tweede jaar op rij online. Hopelijk volgend jaar weer live. Als opener van die tasting – de apero, zeg maar – proeven de we deze oudere botteling van Douglas of Drumlanrig waarin een Auchentoshan uit 1991 verscheen die 14 jaar lang mocht rusten op een bourbonvat. Ik ben eerlijk gezegd een beetje verrast met het relatief lage alcoholpercentage.

De neus is erg eenvoudig. Ontbijtgranen met wat citrusfruit, een beetje boter, iets van kamfer en witte peper. Als ik heel eerlijk ben… deze heeft niets om het lijf en ruikt niet eens aangenaam.

Op smaak valt het al wat beter mee, maar groots wordt hij nooit. Nu krijg ik vooral appels en limoensap, wat banaan en witte peper. Citroengras. Zoethout. Een hint van kiwi. Dit valt veel beter mee dan de neus aankondigde.

De afdronk is eerder kort, zoet en zacht peperig.

Een niemendalletje, echt. Teleurstellend. Een aperitief om snel te vergeten.

78/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).