Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 13 Year Old 2007/2021, North Star Spirits, Oloroso Hogshead, 330 bts
Kleur: vol goud
ABV: 55.0%

Funky

Wel, wel, wel… kersvers Independent Bottler of the Year North Star Spirits (ja, hoor, voor het tweede jaar op rij, proficiat, Iain!) heeft afgelopen zomer voor het eerst een Auchentoshan gebotteld. Kijk eens aan! En het is een jonge knaap geworden van amper 13 jaar oud, die zijn schoonheidsslaapje mocht houden op een oloroso hogshead. Dat leverde in july 2021 nog 330 flessen op aan 55% ABV. Fan van zowel Auchentoshan als North Star Spirits, mocht ik deze natuurlijk niet aan mij voorbij laten gaan.

Nou, die neus is bijzonder funky at first. Ik krijg pindakaas, hazelnoten en leder op de neus, alsook wat vaaswater (oeps!) en groene tuinkruiden. Verrassend umami en niet meteen wat je met deze Triple Distilled Lowlander zou associëren. Het is flink wennen. Maar… geef hem tijd. Schenk hem en laat hem 5 minuten ademen. Dan wordt het een bommetje… Citrus, arendsvaren, pinda’s. Dat laatste is echt wennen, hoor, maar het werkt wel.

Op smaak is het DNA van Auchentoshan wél onmiddellijk present, wat me oplucht. Het is thuiskomen. Lekker olieachtig en pittig met citrus, appelsap, melkchocolade met hazelnoten, bittere appelsienenconfituur (zalig!) en boterbollen. Iets van beef jerky, ook. Hij blijft wel een tikkeltje umami, hoor. En het is in alle eerlijkheid wat werken. Wat zeg ik: hard labeur! Maar als je het voor over hebt, merk je dat dit stiekem toch een geweldige Auchentoshan is.

De afdronk is lang, pittig, bevredigend op pindakaas, bruine toast met appelsienconfituur.

Vier proefsessies, Iain, vier! Die had ik er voor nodig om deze Auchentoshan te begrijpen en te appreciëren. Dus het is geen Toshan om achteloos op tafel te zetten. Het is een conversation piece, maar wel erg de moeite. Met dank aan mijn broeder Manny die de fles voor me scoorde bij de Noorderburen. Ik hou nog wat aan de kant, makker, want deze moeten we samen opnieuw onder de loep nemen!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).