Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 15 Year Old 1999/2014, The Ultimate, Bourbon Barrel #800257, 248 bts
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Nazomer

We blijven nog even bij The Ultimate, want via mijn gabber Marcel uit Nederland kon ik een sample vastkrijgen van een zustervat, nl. bourbon barrel #800257 dat te slapen werd gelegd in 1999 en na 15 jaar werd gebotteld, weliswaar versneden naar 46%.

De neus barst van limoensap en gras. Nat, groen gras om precies te zijn. Als een voetbalveld dat net werd besproeid. Granny Smith appels en vanille bij de vleet. Veel klassieker dan dit wordt het niet.

De body is helaas aan de erg lichte kant, bijna waterachtig. Oh, well. Zoete mout, limoen, vanille, kristalsuiker, Reine Claude, witte aalbes. Licht gepeperd. Ook op smaak een erg klassieke bourbongerijpte Auchentoshan. All good, wat mij betreft.

De finish is lichtjes gepeperd, zoetzuur en middellang.

Een prima Auchentoshan om van te genieten op een zonovergoten terras (wat ik vandaag doe, dankzij een uitzonderlijk nazomerse oktoberdag).

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-10-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).