Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 17 Year Old 2000/2018, The Ultimate 850th Cask, Bourbon Barrel #800033, 204 bts
Kleur: licht goud
ABV: 60.2%

Zoetzuur

The Ultimate behoeft nog amper introductie, me dunkt. De Nederlandse onafhankelijk bottelaar van Wees brengt hier single casks onder uit, vaak op vatsterkte. Ondertussen zijn dat er meer dan 1000 en in de aanloop daarnaartoe brachten ze enkele speciale releases uit en deze hoort in dat rijtje thuis. Dit was het 850e single cask in The Ultimate, een 17-jarige Auchentoshan op 60.2% ABV. Hij werd daarom uitgebracht met een mooi kistje rond.

De neus is thuiskomen. Schoolvoorbeeld van een Auchentoshan op een bourbonvat. Ik krijg citrus, vers afgereden gras en iets floraal, maar dat wordt mooi aangevuld met een beetje vanille en flink wat groene appels en een hint van ananas in boerenboter. Heerlijk.

Ondanks het hoge ABV bijt deze absoluut niet. De alcohol is perfect geïntegreerd en de mout offreert naast de obligate citrus nu ook wat groene druiven, Reine Claude pruimpjes en mirabellen, flink wat appel en zachte kruiden. Denk witte peper en zoethout.

Zoetzure, lange afdronk die een glimlach op mijn tronie schildert.

Zeer mooie Auchentoshan, alweer. Niet moeilijk dat deze zo’n prominente plek kreeg in de reeks The Ultimate. Past perfect. Bedankt, Gwen & Richard, voor het gulle sample!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).