Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 22 Year Old 1998/2020 Chapter 7 – A Whisky Anthology – Monologue – Bourbon Barrel #100155, 199 bts
Kleur: goud
ABV: 51.8%

1998

Chapter 7 is een Zwitsers onafhankelijk bottelaar, actief sinds 2015, bestierd door een zekere Selim Evin. Klinkt niet erg Zwitsers, maar wat weet ik daarvan? Ik proefde eerder al een Allt-a-Bhainne, Glen Keith en Tormore van Chapter 7, maar nu heb ik een 22-jarige Auchentoshan in het glas.

Oooh, die neus is erg boeiend. Een tropische Auchentoshan! Kokosnoot, Reine Claude, marshmallows en meringue, een boeketje wilde bloemen en banana split. Iets wat me aan rietsuiker doet denken, gevolgd door wat gezoete popcorn zoals je die in de cinema kan kopen en vanille. Erg goed!

Prima mondgevoel. Romig, zelfs. Opnieuw Reine Claude en kokosnoot, maar nu ook gedroogde papaya en honing. Kaneel doet zijn intrede. Marshmallows keren weer. Pas midpalate verschijnen de obligate toetsen van citrus. Ik krijg zowel limoen als mandarijn. Prima sterkte, overigens.

Heerlijk lange afdronk met een kruidige pittigheid. Citrus en sultanas.

Awel, dat deed deugd. Een uitstekende Auchentoshan, als u het mij vraagt. Ik voeg 1998 toe aan het lijstje van excellente vintages. Bedankt, Gwen & Richard, voor het gulle sample!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).