Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 14 Year Old 2002/2016 Provenance, Douglas Laing, Refill Hogshead #DL11490, 284 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Kalisse

Provenance is een reeks van Douglas Laing en ik proefde reeds 3 Auchentoshan die onder dit label gebotteld werden, een 11-jarige uit 2000, een 12-jarige uit 2001 en een 13-jarige uit 2002. Van dat laatste jaar bracht Douglas Laing in 2016 een 14-jarige uit en die zit nu in het glas.

Op de neus is het eerder eenvoudig, moet ik bekennen. Een hart van mout met suikers, afgereden gras en wat citrusfruit, met gember en kalisse. Niks mis mee, heel zomers maar als ik eerlijk ben tevens een beetje saai. Er zit een lichte off-note in van vaaswater of rottende plantenresten. En hoewel het helemaal op de achtergrond blijft, stoort het me enigszins.

Op de smaak is het stukken beter. Vers afgereden gras, witte chocolade en een karrenvracht aan citroen. Wat witte peper treedt het zoethout bij. Nog steeds wat rechttoe-rechtaan, maar midden in de zomer is dit een mooi aperitiefje.

Op de relatief korte afdronk krijg ik opnieuw wat gember en citroen.

Op de neus een mager beestje, maar op smaak maakt hij één en ander goed. Neemt niet weg dat het allesbehalve een grootse malt is. Wel een zomers aperitief. Bedankt, Gwen & Richard, voor het gulle sample!

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).