Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 17 Year Old Bordeaux Wine Finish, OB 2002, 3600 bts
Kleur: koper
ABV: 51.0%

Smoutebollen

Een finish op wijnvaten is altijd een beetje tricky, maar Auchentoshan is naar mijn (on)bescheiden mening één van de weinige distilleerderijen die er in slaagt het goed te doen. En hoewel ik er al een heleboel geproefd heb, is deze 17-jarige, gebotteld in 2002, één van hun eerste releases op Saint Julien vaten uit de Bordeaux. Voor de geeks onder ons: eerst 8 jaar op bourbonvaten en dan 9 jaar op vaten van Ducru-Beaucaillou en Leoville-Las-Cases. Eigenlijk is dat meer een ‘double-matured’ dan een finish, toch? En deze had ik nog niet geproefd! Dankzij een bevriend koppel uit Nederland hoef ik ook de fles uit mijn verzameling niet te openen, want zij bezorgden mij een gul sample.

De malt geniet er van om even te kunnen ademen, dus geef hem wat tijd. Na een dikke twee minuten krijg ik gekonfijt fruit, ananas op de BBQ, Seville appelsienen en smoutebollen op de kermis! Iets van menthol en toffee, mooi in evenwicht met de tannine van het wijnvat. Excellente balans.

Prima body. Mondvullend en rijk. Meteen lekker spicy op kruidnagel, kaneel en oregano, dan wederom ananas op de BBQ en flink wat woodsmoke. De appelsienen keren weer, aangevuld met een mandje rood fruit. Maar ook de smoutebollen tekenen weer present, wat ik grappig vind. En lekker!

De afdronk is lang, mooi gekruid en licht drogend naar het einde toe.

Ik zei het al: bij Auchentoshan kunnen ze dat. Erg lekker. Bedankt, Gwen & Richard!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).