Distilleerderij: Moortgat
Regio: België
Fles: Duvel Distilled 10 Year Old 2011, OB 2021, bourbon, sherry & muscatel casks, 8.000 bts
Kleur: brons
ABV: 40%

Moscatel

Duvel Distilled… dat doet me eerlijk gezegd niet onmiddellijk warm lopen. Wat ik tot nu toe al proefde vond ik maar matig en dan ben ik nog beleefd. In 2021 lanceerde Moortgat dan deze 10-jarige in een wel heel speciale fles (een omgekeerd Duvel glas, zeg maar) ter ere van 150 jaar Duvel Moortgat. De feestelijke fles kende gretig aftrek en worden ondertussen voor een veelvoud van de originele prijs via veilingen verkocht. Zucht. Goed, laat ons maar eens kijken of deze ‘vintage 2011’ het beter doet dan die andere 10-jarige uit 2009. Veel is daar niet voor nodig…

Hola! Wat krijgen we nu? Dit ruikt zelfs helemaal niet verkeerd. Abrikozengebak, vermolmd hout, oranjebloesems, jasmijn en honing. Flink wat aardse tonen, ook, maar ze geven deze spirit drink (want uiteindelijk is dit technisch gezien geen whisky) wel diepgang. Ik ben aangenaam verrast op de geur van natte hond na. Maar wat een verbetering tegenover eerdere releases. Ik zou bijna durven zeggen: Moscatel to the rescue.

Hij is lekker olieachtig, bijna stroperig. Opnieuw abrikozen bij de vleet, maar ook frangipanegebak, apfelstrudel, Turks Fruit, wat florale toetsen (bijna geparfumeerd) en zachte kruiden. Denk kruidnagel en kaneel. Notenolie komt nog opzetten, alsook wat okkernoten die hem een klein bittertje meegeven.

De afdronk is middellang, aangenaam kruidig en snoeperig zoet.

Oké, dit is de eerste Duvel Distilled die me kan bekoren. Hoera! En dan in zo’n prachtige decanter? Ja, dat plaatje klopt. Ondertussen nergens meer te vinden, natuurlijk, tenzij je bereid bent er een arm en een been voor te geven en dat is hij nu ook weer niet waard (tenzij voor verzamelaars). Met dank aan Mathias DB voor het sample.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).