Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Jamaica
Fles: HD MJH3 2012/2021 The Whisky Jura, refill barrel, 279 bts
Kleur: oud goud
ABV: 55.8%

Tropische Plakboel

Ha! Daar is Belgisch bottelaar The Whisky Jury weer met rum! Altijd een beetje spannend als die op het toneel verschijnt, want dan is het een race tegen de klok om een fles te pakken te krijgen. Deze Jamaicaanse rum werd gedistilleerd in pot stills in juli 2012 en gebotteld in oktober 2021, wat het dus een 9-jarige maakt. Een deel van die tijd bracht hij door in de tropen. Maar wat een vreemde naam: HD MJH3… Ik geef een tip: ten oosten van Montego Bay en ten noorden van Cockpit Country in de County Trelawny. Neen? Allez, dan: Hampden, net als de Mden die ik begin dit jaar proefde. Hou u klaar voor something funky.

De neus is een panoplie van geuren. Gebakken banaan, ananas, kaarsvet, ecoline, snuiftabak en een prachtige toets van fermenterende appelsienen. Wat kan Jamaica toch mooi zijn…

Patat! Da’s een trap tegen de tanden! Lekker pikant op chili en nootmuskaat met wat kaneel om de boel te verzoeten. Bijna stroperig. Mooie body. Plakt gezellig. En dan komen die mooie tropische en fruitige toetsen weer: appelsien, ananas, banaan en rozijnen. Maar ook wat gebakken appels en peren – doet me heel even aan Calvados op steroïden denken. Call me crazy. Maar hier ben ik wel gek op.

De afdronk is langer dan een aflevering van Casa de Papel (trust me, ik proef hem nog steeds terwijl Tokio haar machinepistool leegschiet op Gandia en zijn kornuiten). En op het sterfbed word ik aangenaam verrast door een ziltje. Het is weg voor je er erg in hebt.

Heerlijke tropische plakboel. Minder funky dan de Mden 1997, maar des te fruitiger. Top! Met dank aan The Bonding Dram voor het sample.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).