Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Rum: Caroni 1998 The Whisky Jury

Tasting Notes Posted on 25/12/2021 16:35

Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Trinidad
Fles: Caroni 1998 The Whisky Jury, refill hogshead #26, 275 bts
Kleur: amber
ABV: 58.2%

Happy Dance

Caroni… wordt wel eens omschreven als de Port Ellen van de rum. Niet omwille van de gelijkenis in smaak (stel je voor!), maar eerder omwille van het feit dat beide distilleerderijen gesloten zijn en hun spul niet alleen schaars en daardoor moeilijk te krijgen is, maar bovendien een arm en een been mag kosten. The Whisky Jury trakteert ons met deze Caroni rum die gestookt werd in januari 1998 en gebotteld in oktober 2021. Deze Caroni is dus maar liefst 23 jaar oud (zelfs bijna 24). Ik voel een #happydance opkomen.

Krachtige en zoete neus op pompelmoes, gebakken banaan en… euh… lampenolie en een fietsband. Mokka, vanille en kamfer op de achtergrond. Na een paar minuten ademen, krijg ik daar ook nog wat crème brûlée en espresso bij.

Deze is erg olieachtig. Hij plakt aan mijn tanden. Het alcoholpercentage laat zich wel voelen. Lekker pittig. Kaneel, oregano en kruidnagel gaan het zoete fruit vooraf. Tikkeltje funky, maar niet overdreven. Verrassend toegankelijk. Erg gelaagd. En bijzonder lekker.

De lange, donkerzoete afdronk houdt de mond lang warm.

Wederom een schot in de roos van Joeri en The Whisky Jury. Een feest voor de smaakpapillen. Met dank aan The Bonding Dram voor het sample.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Rum: HD MJH3 2012 The Whisky Jury

Tasting Notes Posted on 25/12/2021 06:32

Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Jamaica
Fles: HD MJH3 2012/2021 The Whisky Jura, refill barrel, 279 bts
Kleur: oud goud
ABV: 55.8%

Tropische Plakboel

Ha! Daar is Belgisch bottelaar The Whisky Jury weer met rum! Altijd een beetje spannend als die op het toneel verschijnt, want dan is het een race tegen de klok om een fles te pakken te krijgen. Deze Jamaicaanse rum werd gedistilleerd in pot stills in juli 2012 en gebotteld in oktober 2021, wat het dus een 9-jarige maakt. Een deel van die tijd bracht hij door in de tropen. Maar wat een vreemde naam: HD MJH3… Ik geef een tip: ten oosten van Montego Bay en ten noorden van Cockpit Country in de County Trelawny. Neen? Allez, dan: Hampden, net als de Mden die ik begin dit jaar proefde. Hou u klaar voor something funky.

De neus is een panoplie van geuren. Gebakken banaan, ananas, kaarsvet, ecoline, snuiftabak en een prachtige toets van fermenterende appelsienen. Wat kan Jamaica toch mooi zijn…

Patat! Da’s een trap tegen de tanden! Lekker pikant op chili en nootmuskaat met wat kaneel om de boel te verzoeten. Bijna stroperig. Mooie body. Plakt gezellig. En dan komen die mooie tropische en fruitige toetsen weer: appelsien, ananas, banaan en rozijnen. Maar ook wat gebakken appels en peren – doet me heel even aan Calvados op steroïden denken. Call me crazy. Maar hier ben ik wel gek op.

De afdronk is langer dan een aflevering van Casa de Papel (trust me, ik proef hem nog steeds terwijl Tokio haar machinepistool leegschiet op Gandia en zijn kornuiten). En op het sterfbed word ik aangenaam verrast door een ziltje. Het is weg voor je er erg in hebt.

Heerlijke tropische plakboel. Minder funky dan de Mden 1997, maar des te fruitiger. Top! Met dank aan The Bonding Dram voor het sample.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).