Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 33 Year Old 1988/2021, The Whisky Jury, Refill Hogshead #2337, 176 bts
Kleur: goud
ABV: 47.5%

Cowell

‘In remembrance of Mr Peter Cowell’ staat er in kleine lettertjes te lezen op het label. De Schot Cowell overleed onlangs en had dit vat Linkwood in zijn bezit. De kinderen verkochtten het vat en zo kwam het bij Joeri terecht. Ze konden zich geen beter bottelaar indenken, me dunkt. Joeri gaf hen zelfs enkele flesjes om al eerbetoon aan hun vader te koesteren. Het betreft een refill hogshead dat maar liefst 33 jaar lang te slapen lag sinds maart 1988. Ik had zelfs mijn rijbewijs nog niet. Na iets meer dan drie decennia leverde het vat nog 176 flessen op. Je kan foto’s van het eigenlijke vat terugvinden op de Facebook account van The Whisky Jury.

Laat ik met de deur in huis vallen: complex! Gedroogde abrikozen, een stoofpotje van appels en peren met wat ananas en kruisbessen. Wat appelsienschillen. Gele potpourri en tijgerbalsem. Lekker waxy, hoor. Nog een fris blaadje munt en de geur van een veld vol wilde bloemen in de eerste weken van de lente.

Nogmaals: complex! En nog meer dan de neus al beloofde. Prachtige mix van appels en peren, maar nu met een mooi zoetzuurtje als van bloedappelsien en roze pompelmoes, aangevuld met bergamot olie, parrafine en kamille thee. Iets van kastanje voor een licht bittertje. De eik geeft hem wat zachte en verrassend zoete kruidigheid mee, zonder te gaan overheersen en dat na meer dan drie decennia. Schitterend.

Mooie, middellange afdronk die fruitig blijft en naar het einde toe wat drogend wordt als van lang getrokken fruitthee.

Herinnert u zich mijn commentaar nog om de Secret Speyside 1989 van Asta Morris? Awel, dit is er ook zo eentje die ogenschijnlijk erg degelijk is, maar in feite een pareltje als je hem voldoende aandacht schenkt. En dat is deze meer dan waard. Hij is – sorry – was te koop voor 285 EUR. Met dank aan The Bonding Dram voor het sample.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).