Distilleerderij: Distillerie Lambicool
Regio: België
Fles: St Feuillien 2018/2019 Triple Distilled Malt, 500ml, 9.000 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Waalse Spirit

Even met de deur in huis vallen: dit is géén whisky. Dit is een triple gedistilleerde malt die slechts een half jaartje op vat doorbracht. St Feuillien kennen wij vooral van hun heerlijke tripel bier, maar in 2018 lieten ze Etienne Bouillon – beter bekend van de Belgische whisky The Belgian Owl – hun wort afstoken. Het resultaat werd op first fill bourbonvaten gestoken et voilà, zes maanden later was deze spirit drink geboren. Leuk wist-je-dat-je: voor één liter van dit spul hadden ze 13 liter van het bier nodig.

Verfrissende en erg fruitige neus – bijna snoeperig – op abrikozen, perzik, appels en zespri. Ruikt in alle eerlijkheid als fruitsap op steroïden. Maar dat betekent niet dat ik dit goed vind. Het is een beetje te zoet naar mijn gading en vooral erg ééndimensionaal.

De body is erg licht, bijna waterachtig. Opnieuw bijzonder zoet en fris met nu ook toetsen van kersen en druiven. Dit begint stilaan op een slivovitsj te lijken. En hoewel daar niets mis mee is, zit ik daar niet bepaald op te wachten als whiskyliefhebber.

Verrassend lange afdronk met een zachte toets van hout en vanille.

Deze Waalse spirit lijkt me eerder iets om mee te mixen en daarvoor is dit flesje van ocharme een halve liter met een prijskaartje van 70 EUR simpelweg te duur. Hebbeding. Dankjewel, Dieter!

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).