De volledige titel van dit geweldige boek luidt: ‘Peat Smoke and Spirit : a portrait of Islay and its whiskies’, geschreven door Andrew Jefford (enkel in het Engels verkrijgbaar).

Afgezien van een zeer diepgaande beschrijving van de Islay-distilleerderijen (op Kilchoman na, want die was toen nog niet in bedrijf), krijg je ook een hele brok geschiedenis over het eiland, van de early times tot vandaag (nou ja, 2004). Impressionant is het minste wat je hiervan kan zeggen. Islay is duidelijk ooit een belangrijk politiek centrum geweest.

Er wordt ook een heel hoofdstuk gewijd aan ‘Peat’, waar je heel wat van kan opsteken. Als je dacht dat alle turf hetzelfde effect op spirit heeft, dan zal dit hoofdstuk je uit die waan helpen. Dan is er nog ‘Weather’, ‘Nature’, ‘Shipwrecks’ en ‘Islay Today’ om helemaal in de ban van de Queen of the Hebrides te geraken.

Leuk is zeker het hoofdstuk over ‘Distilleries past and present’, waar je een blik wordt gegund op de vergane distilleerderijen van Islay. Uiteraard komt Port Ellen aan de beurt, maar ook eerder verdwenen distilleerderijen als Newton, Daill, Lossit, Octomore, Port Charlotte (Lochindaal) en Ardmore worden aangehaald.

Grappig genoeg wordt elk hoofdstuk voorafgegaan door de hint een dram te nuttigen: First Glass ‘Ardbeg’, Second Glass ‘Bowmore’, enzovoort. Best dus het boek niet op één avond lezen (het laatste hoofdstuk zou nog moeilijk haalbaar zijn, me dunkt).

Een aanrader voor iedereen die meer wil weten over Islay!

Uitgebracht bij Headline Publishing, ISBN 978-0-7472-4578-0, £9, 406 pagina’s.