Distilleerderij: Janneau
Regio: Frankrijk
Fles: Janneau VSOP Grand Armagnac
Kleur: amber
ABV: 40%

Clooney

Armagnac is, zoals u wellicht ondertussen weet als u dit blog een beetje volgt, een distillaat van druiven uit de gelijknamige streek in het zuiden van Frankrijk. Het is ‘s lands oudste distillaat dat al sinds de 12e eeuw wordt geproduceerd, dus zo’n 200 jaar voordat er sprake was van cognac. Het wordt slechts één keer gedistilleerd en dan op eikenhouten vaten gerijpt. Het huis Janneau werd opgericht in 1851, tijdens de heerschappij van Napoléon Bonaparte. Weetje: Pierre-Louis Janneau was erg gekant tegen de opdeling van de Armagnac regio’s (Bas-Armagnac, Ténarèze en Haut-Armagnac) die in 1909 aangenomen werd en dat merk je vandaag de dag nog steeds. Er staat geen regio op de fles. Sterker nog: hun armagnacs zijn steeds een assemblage van wijnen uit de drie regio’s. De leeftijd van deze Grand Armagnac varieert van 7 tot 20 jaar. De typische fles waarin Janneau al haar armagnacs bottelt, werd in 1980 geïntroduceerd.

Verrassend aardse neus met mooie, donkerzoete toetsen van vijgen, honing en vanille. Maar in alle eerlijkheid, nogal ééndimensionaal. Niets mis mee, verre van, maar ook niet wereldschokkend.

De body is wat aan de lichte kant. De smaak eerlijk gezegd ook. Heel erg zoet – wat te verwachten is en dus prima – op honing en vijgen, met een hint van getoaste eik. Zacht gekruid. Maar… ik zei het al: ééndimensionaal.

De finish is het beste deel van deze armagnac. Lekker lang, zacht kruidig en bevredigend.

Als George Clooney hem lust – want in The American van Anton Corbijn sloebert hij aan een glas Janneau – dan kan dat niet slecht zijn, toch? Zo’n 35 tot 40 EUR. En dat is dan weer meer dan fair geprijsd. Leuk en betaalbaar digestief.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).