Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cognac: Jean-Luc Pasquet 10 Year Old L’Organic

Tasting Notes Posted on 19/12/2021 16:31

Distilleerderij: Jean-Luc Pasquet
Regio: Frankrijk
Fles: Jean-Luc Pasquet 10 Year Old L’Organic
Kleur: amber
ABV: 40%

Bio Cognac

Jean-Luc Pasquet is een bekend cognachuis, erg gelief bij whiskyliefhebbers ook. Sinds 1995 worden de wijngaarden volledig biologisch verbouwd, wat hen het label Agriculture Biologique oplevert in 1998. Begin 2007 lanceren ze dan ook hun Cognac L’Organic. En laat ik daar nu net een sampletje van te pakken gekregen hebben via mijn goeie vriend Gunther V. Hij is dus minimaal 10 jaar oud en geproduceerd met druiven uit de Grande Champagne.

De neus is erg fris en zacht. Floraal ook. Denk witte bloemen. Daarnaast erg zachte houtkruiden en wat snuiftabak. Dan wat orangettes en een hint van aardbei. Onverwacht, moet ik zeggen.

Mooi olieachtig en met een prima sterkte, hoor. Dit is niet zwak, ondanks dat hij maar 40% alcohol heeft. Een pak kruidiger dan op de neus, hoewel minder complex dan de neus. Hier beperkt het fruit zich eerder tot appelsien. Gekonfijte appelsienschillen om precies te zijn. Desalniettemin vind ik dit erg lekker.

De afdronk is verrassend lang, mierzoet en zacht gekruid. Blijft sappig tot op het sterfbed.

Het zou de meest complexe uit de reeks L’Organic moeten zijn. Ik zou het niet weten, het is de enige die ik al geproefd hebt. Verkrijgbaar voor zo’n 60 EUR.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Armagnac: Janneau VSOP Grand Armagnac

Tasting Notes Posted on 19/12/2021 06:30

Distilleerderij: Janneau
Regio: Frankrijk
Fles: Janneau VSOP Grand Armagnac
Kleur: amber
ABV: 40%

Clooney

Armagnac is, zoals u wellicht ondertussen weet als u dit blog een beetje volgt, een distillaat van druiven uit de gelijknamige streek in het zuiden van Frankrijk. Het is ‘s lands oudste distillaat dat al sinds de 12e eeuw wordt geproduceerd, dus zo’n 200 jaar voordat er sprake was van cognac. Het wordt slechts één keer gedistilleerd en dan op eikenhouten vaten gerijpt. Het huis Janneau werd opgericht in 1851, tijdens de heerschappij van Napoléon Bonaparte. Weetje: Pierre-Louis Janneau was erg gekant tegen de opdeling van de Armagnac regio’s (Bas-Armagnac, Ténarèze en Haut-Armagnac) die in 1909 aangenomen werd en dat merk je vandaag de dag nog steeds. Er staat geen regio op de fles. Sterker nog: hun armagnacs zijn steeds een assemblage van wijnen uit de drie regio’s. De leeftijd van deze Grand Armagnac varieert van 7 tot 20 jaar. De typische fles waarin Janneau al haar armagnacs bottelt, werd in 1980 geïntroduceerd.

Verrassend aardse neus met mooie, donkerzoete toetsen van vijgen, honing en vanille. Maar in alle eerlijkheid, nogal ééndimensionaal. Niets mis mee, verre van, maar ook niet wereldschokkend.

De body is wat aan de lichte kant. De smaak eerlijk gezegd ook. Heel erg zoet – wat te verwachten is en dus prima – op honing en vijgen, met een hint van getoaste eik. Zacht gekruid. Maar… ik zei het al: ééndimensionaal.

De finish is het beste deel van deze armagnac. Lekker lang, zacht kruidig en bevredigend.

Als George Clooney hem lust – want in The American van Anton Corbijn sloebert hij aan een glas Janneau – dan kan dat niet slecht zijn, toch? Zo’n 35 tot 40 EUR. En dat is dan weer meer dan fair geprijsd. Leuk en betaalbaar digestief.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).