Distilleerderij: Drouin
Regio: Frankrijk
Fles: Calvados Le Domfrontais 15yo Christian Drouin for The Nectar 15th Anniversary
Kleur: goud
ABV: 40%

Peren

De Calvados Domfrontais is een speciaal geval. Deze regio werd immers pas in 1997 erkend en de calvados mag zelfs tot 35% peren bevatten in plaats van enkel appels. Ik proefde er eerder nog maar ééntje, namelijk de VSOP van Le Royer. In het geval van deze release van Christian Drouin – speciaal voor de 15de verjaardag van de Belgische importeur The Nectar gebotteld – bevat hij zelfs 60% appels. Bovendien is deze slechts 1 keer gedistilleerd in een kolom alambiek. Wel even opletten: deze Calvados Domfrontais rijpte maar liefst 15 jaar!

De neus is alvast erg intens te noemen, waarbij de gedoodverfde appels maar vooral peren uiteraard een hoofdrol spelen. Maar ik ontwaar ook hier wat amandelen en zelfs iets van agrum. Pompelmoes? Op de achtergrond krijg ik ook een licht florale toets, waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Hoe dan ook, dit is wederom erg elegant en toegankelijk.

De body is prima. Op smaak is het nu toch een heel ander profiel dan wat ik eerder van Drouin proefde en dat is te danken aan de peren in de mix, die hier domineren. Een heerlijke kruidigheid maakt zich meester van mijn smaakpapillen. Tarte tatin met Luikse siroop. Heerlijk en pittig.

De afdronk is relatief lang, erg fruitig en licht gekruid.

Erg mooie selectie van The Nectar, hoor.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).