Distilleerderij: Drouin
Regio: Frankrijk
Fles: La Blanche Eau de vie de Cidre Christian Drouin
Kleur: clear
ABV: 40%

Embryonale Calvados

Christian Drouin is een begrip in de wereld van calvados (ik koester nog steeds die twee releases van Asta Maurice en hoop dat er nog zullen volgen). Toen in 1942 de ‘Appelation Calvados Pays d’Auge’ in het leven werd geroepen, was er geen verplichting tot rijping. In die tijd werd calvados dus ongerijpt en bijgevolg ongekleurd geproefd. Dat werd ‘La Blanche’ genoemd. Vandaag de dag dient calvados minstens twee jaar te rijpen, maar Drouin wil de Blanche nieuw leven inblazen met deze release (die dan ook niet langer calvados genoemd mag worden, uiteraard). Hij wordt dubbel gestookt in koperen pot stills en niet minder dan 30 ciderappel variëteiten worden gebruikt.

Erg fris op – doh! – appels in al zijn glorie: appelsap, appelmoes, appel dit en appel dat. Maar niet veel meer dan dat en dat hoeft uiteraard niet te verbazen. Deze spirit heeft immers nog geen hout gekust. Dat maakt dat hij erg ééndimensionaal is en daarom weinig boeiend.

Op smaak is hij, dankzij het versnijden naar 40%, vlotjes drinkbaar en best te genieten (met een ijsblokje) op zich, maar wellicht beter geschikt om mee te mixen. Dit is inderdaad een eau-de-vie van appels, veel meer kan je daar niet over zeggen. Fris en monter.

In de afdronk krijg ik nog een klein chemisch aandoend zoetje, maar het stoort niet echt.

Een leuke ervaring om embryonale calvados te proeven, maar meer ook niet. Ik zou hier enkel een fles van in huis halen als ik in de stemming ben om cocktails te maken. Zo’n 35 EUR.

78/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).