Distilleerderij: Caffo
Regio: Italië
Fles: Caffo Gran Riserva Cinquant’anni 1964
Kleur: brons
ABV: 45%

Vijftig

Begin dit jaar proefde ik de Heritage Caffo 1970 die ik van mijn gabber Manny al geschenk kreeg voor mijn verjaardag. 1970 is immers mijn geboortejaar. Gisteren kwam Manny voor het eerst sinds lange tijd nog een op bezoek en bracht een andere fles Caffo brandy mee, namelijk de Gran Riserva Cinquant’anni. Dat laatste betekent zoveel als ‘50-jarige’. Hij werd gestookt op valentijnsdag 1964, stel je voor. In 1865 begon Guiseppe Caffo te stoken in zijn garage aan de voet van de Etna. In 1915 maakte hij zijn droom waar en startte zijn eigen distilleerderij in Santa Venerina op Sicilië. Vandaag de dag wordt het bedrijf gerund door de vierde generatie die verschillende likeuren, siropen en zelfs bieren op de markt brengt en exporteert naar meer dan 70 landen. Ik kijk hier enorm naar uit.

Heerlijk zoete neus op ananas, rietsuiker, gebakken appels en de betere, gerijpte grappa, maar met een funky toets van Caroni rum. Orangettes. Honing. Snuiftabak en chocolade. Guimauve! Dit is een waar feest op de neus.

Lekker olieachtig, bijna stroperig. Wat een body. En lekker pittig ook. Appelsienen, rozijnen, kersen, druivensuiker en gebakken ananas. Kruidnagel en kaneel. Een streepje woodsmoke. Hij is lekker fris voor zo’n oudje (ik heb het nog steeds over de brandy, hoor). Fruitig, zoet, complex en boeiend.

De finish start een tikkeltje snoeperig, maar wordt dan kruidig warm en doet je een zucht van genot slaken (en verlangen naar nog een glas).

Geweldige brandy, gestookt voor ondergetekende het levenslicht zag. Dat op zich is al bijzonder, toch? Liquid history. Een fles kost je zo’n 200 EUR. Ware het whisky geweest, dan mocht je daar minstens nog een nulletje achter zetten en het geheel dan verdubbelen. Just sayin’! Thx for sharing, Manny!

Geproefd door Mark Dermul op 04-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).