Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cognac: Jean-Luc Pasquet 50 Year Old Lot 71 Grande Champagne for Passie voor Whisky

Tasting Notes Posted on 14/12/2021 16:32

Distilleerderij: Jean-Luc Pasquet
Regio: Frankrijk
Fles: Jean-Luc Pasquet 50 Year Old L71 Grande Champagne for Passie Voor Whisky, 72 bts
Kleur: brons
ABV: 52%

Crème à beurre

Herinnert u zich die geweldige cognac Pasquet nog die Art Malts afgelopen zomer bottelde? Maar liefst 33 jaar oud was die en absoluut heerlijk. Maar speciaal voor de feestdagen gaat de Nederlandse shop uit Rijswijk Passie voor Whisky nog een stapje verder. Stefan van der Boog en zijn kornuiten selecteerden een Grande Champagne Lot 71, wat zoveel betekent als gedistilleerd in 1971 en dus 50 jaar gerijpt. Om het even in zijn context te plaatsen: 1971 is het jaar waarin Apollo 14 op de maan landt, de Nasdaq in het leven geroepen wordt, vrouwen stemrecht krijgen in Zwitserland, Evel Knievel een wereldrecord vestigt door over 19 auto’s te springen met zijn motorfiets, THX-1138 van George Lucas op het witte doek verschijnt en de astronauten van Apollo 15 hun eerste ritje in de Lunar Roving Vehicle maken. Maar tevens het jaar waarin Disney World de deuren opent in Florida, Greenpeace opgericht wordt, Congo zijn naam inruilt voor Zaire, Artsen Zonder Grenzen wordt opgericht en de eerste McDonald’s opent in Australië. Slechts 72 flessen zijn beschikbaar.

De neus is al een feest op zich, maar je moet wel rekening houden met de lange rijping, wat dat vertaalt zich hier naar meer eik dan je in een cognac zou verwachten. Maar vergis u niet: da’s geen straf. Integendeel! Mooie houtkruiden, dus. En qua fruit is het allemaal verrassend fris. Vooral mandarijnen gaan met de aandacht lopen. Dan wat knapperige appeltjes en een handjevol amandelen. En iets van crème à beurre, echt waar. En tot slot een toets van vermolmd hout. Elegant en stijlvol.

Ik nam hier mijn tijd voor en hield de slok zo’n 30 seconden in mijn mond. Walsen maar. Dit is hemels. Lekker kruidig op kaneel en nootmuskaat en dan een explosie van mandarijnen en zelfs iets van gekonfijte ananas. Zacht en rond. Wederom die amandelen en een zacht bittertje als van een tamme kastanje. Zoeter dan de neus beloofde, wat ik een voordeel vind.

De afdronk verraadt wederom de leeftijd, want hij wordt licht bitter en zet langzaam je mond droog. Mocht u twijfels hebben: dat is een compliment. Za-lig!

Weergaloze cognac, perfect voor de feestdagen. Verkrijgbaar bij Passie Voor Whisky voor 250 EUR. Tegen de tijd dat u dit leest zijn er wellicht niet zo veel van de 72 flessen meer beschikbaar. Het leven is aan de rappen! Met dank aan Stefan en Michel voor het sample.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Brandy: Caffo Gran Riserva Cinquant’anni 1964

Tasting Notes Posted on 14/12/2021 06:46

Distilleerderij: Caffo
Regio: Italië
Fles: Caffo Gran Riserva Cinquant’anni 1964
Kleur: brons
ABV: 45%

Vijftig

Begin dit jaar proefde ik de Heritage Caffo 1970 die ik van mijn gabber Manny al geschenk kreeg voor mijn verjaardag. 1970 is immers mijn geboortejaar. Gisteren kwam Manny voor het eerst sinds lange tijd nog een op bezoek en bracht een andere fles Caffo brandy mee, namelijk de Gran Riserva Cinquant’anni. Dat laatste betekent zoveel als ‘50-jarige’. Hij werd gestookt op valentijnsdag 1964, stel je voor. In 1865 begon Guiseppe Caffo te stoken in zijn garage aan de voet van de Etna. In 1915 maakte hij zijn droom waar en startte zijn eigen distilleerderij in Santa Venerina op Sicilië. Vandaag de dag wordt het bedrijf gerund door de vierde generatie die verschillende likeuren, siropen en zelfs bieren op de markt brengt en exporteert naar meer dan 70 landen. Ik kijk hier enorm naar uit.

Heerlijk zoete neus op ananas, rietsuiker, gebakken appels en de betere, gerijpte grappa, maar met een funky toets van Caroni rum. Orangettes. Honing. Snuiftabak en chocolade. Guimauve! Dit is een waar feest op de neus.

Lekker olieachtig, bijna stroperig. Wat een body. En lekker pittig ook. Appelsienen, rozijnen, kersen, druivensuiker en gebakken ananas. Kruidnagel en kaneel. Een streepje woodsmoke. Hij is lekker fris voor zo’n oudje (ik heb het nog steeds over de brandy, hoor). Fruitig, zoet, complex en boeiend.

De finish start een tikkeltje snoeperig, maar wordt dan kruidig warm en doet je een zucht van genot slaken (en verlangen naar nog een glas).

Geweldige brandy, gestookt voor ondergetekende het levenslicht zag. Dat op zich is al bijzonder, toch? Liquid history. Een fles kost je zo’n 200 EUR. Ware het whisky geweest, dan mocht je daar minstens nog een nulletje achter zetten en het geheel dan verdubbelen. Just sayin’! Thx for sharing, Manny!

Geproefd door Mark Dermul op 04-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).