Distilleerderij: Blair Athol
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Blair Athol 12 Year Old 2008/2020, Connoisseurs Choice Cask Strength for Whisky Warehouse, Gordon & Macphail, First Fill Sherry Hoghshead #18601601, 259 bts
Kleur: koper
ABV: 57.7%

Brioche

Whisky Warehouse is de Belgische importeur en vertegenwoordiger van Gordon & Macphail en met de regelmaat van de klok wordt er een botteling speciaal voor hen gelanceerd. Dit is er zo eentje: een Blair Athol in de Connoisseurs Choice Cask Strength reeks. Het kleurtje alleen al doet me watertanden. Hij trekt lekkere benen in het glas. Plakkertje.

Mierzoet op de neus met die typische sherrytoetsen van kaneel, rozijntjes, vanille, een handjevol noten, kruidnagel en brioche. Maar… het is wel zoeken om het DNA van Blair Athol hier nog in terug te vinden. Oh, well… het ruikt alleszins prima!

Lekker olieachtig, bijna vettig. Da’s dan weer typisch Blair Athol, natuurlijk. En nu proef je de huisstijl wel degelijk. Erg fruitig, bijna snoeperig met dan een prachtige laag daaroverheen van het first fill sherry hogshead. Hoewel het nergens vermeld wordt, vermoed ik een erg actief oloroso vat. Appelsienconfituur, rum-rozijnen, walnoten, melkchocolade en dat allemaal op steroïden. Krachtpatser, maar perfect gebalanceerd.

De afdronk begint zoet, wordt dan lekker pikant en zacht droog, maar op het sterfbed toch weer een uppercut van de sherry. Heerlijk.

Machtige Blair Athol die – op de neus na – de sherry mooi in bedwang houdt, waardoor het een perfect huwelijk wordt. Bedankt, Benny.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).