Distilleerderij: Blair Athol
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Blair Athol 10 Year Old 2009/2019 Cask 88, ex-bourbon, 125 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 53.8%

Jonger

Cask 88 is een Schots bedrijf dat zich vooral bezighoudt met het verhandelen van vaten, ontwerpen van flessen en bottelen voor bedrijven, met name in het Verre Oosten. Maar in 2016 bottelden ze voor het eerst een whisky voor eigen label: een 14-jarige Highland Park uit 2003. In mijn glas zit een Blair Athol uit 2009 die in 2019 op vatsterkte werd gebotteld in de reeks The Scotch Express Series: Highland Railway (in 2020 nog gevolgd door een Benrinnes 2008 en een Fettercairn 2008). Het was mijn goeie vriend Manny die me aan het sample hielp.

De neus is erg groen met toetsen van wilde bloemen, gras en jonge takken. Dat wordt gevolgd door het aroma van ananaskubusjes (de harde snoepjes), appels en limoen. Na enkele minuten ademen komt vooral flink wat karamel opzetten. Ruikt lekker, maar jong.

De body is zacht, de malt onmiddellijk relatief gepeperd. Witte peper en wat zoethout domineren. Dan volgens het citrusfruit en de appeltjes elkaar snel op, gevolgd door een goeie scheut florale honing en de geur van een boeketje bloemen. Prima sterkte, maar mocht wat mij betreft iets meer om het lijf hebben en wat beter in balans zijn.

De afdronk begint zoet, maar wordt dan wel heel snel wat bitter. Een beetje te bitter naar mijn gading. Licht drogend op het sterfbed.

Blair Athol die wat jonger overkomt dan hij eigenlijk is. Thx, Manny.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).