Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 1977 32 Year Old Sherry Cask Matured, 240 bts
Kleur: oud goud
ABV: 49%

Topklasse!

Ik proefde deze Toshan al eerder op het whiskyfestival in Gent. Mijn vriend Chris Leggat, Auchentoshan Brand Ambassador, schonk me ook nog een sample om later nog eens opnieuw te proeven (wat ik nu dus doe, zo kan ik mijn fles nog even gesloten houden). Hij heeft alvast een mooi kleurtje – maar toch wat bleekjes, dus duidelijk een refill sherry vat – en traant heerlijk. Hij rijpte de volle 32 jaar in een oloroso sherryvaten. Er werden slechts 240 flessen afgevuld (de mijne heeft nummer 30) op een vatsterkte van 49%.

De neus is delicaat, heerlijk zoet met vanille, bijenwas, munt, wit fruit (appel en kweepeer) en een toets van witte chocolade. Hij heeft 32 jaar opgesloten gezeten, dus geef hem minstens een kwartier in het glas, je zal versteld staan van de complexe neus! Ik krijg nog wat meubelwas, lederen sofa, mout en karamel. Je moet echt je tijd nemen voor deze dram.

Op de tong komt hij licht stroperig over, met toetsen van eik, nootmuskaat, witte peper en een hele resem aan gestoofd fruit (appels en peren) en gedroogd fruit (rozijnen, pruimen, abrikozen). Daarnaast nog wat appelsienenschil, koffie en melkchocolade. Heerlijk!

De afdronk, die middellang is, blijft heel lang zoet (gedroogd fruit) en sterft een nootachtige dood.

Deze Auchentoshan heeft klasse! Topklasse!

Geproefd door Mark Dermul op 18-04-2011
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)