Distilleerderij: Eaglesburn
Regio: Nederland
Fles: Eaglesburn 4 Year Old 2018/2021 Ex-Bourbon & Rum-Cask, 20cl
Kleur: goud
ABV: 47%

Fiesta!

Eaglesburn brengt zeer binnenkort een mooie, exclusieve triptiek uit met drie van zijn Nederlandse single malts die elk op een ander vaatje werden gefinisht. Als ik het goed begrepen heb is dat ééntje op een cognacvat, ééntje op virgin oak en deze – zijn eerste 4-jarige overigens – op een rumvat. Zoals steeds gebotteld op 47% in flesjes van 20cl. Mijn ervaringen met Eaglesburn zijn tot nu toe van die aard dat deze microdistilleerderij steeds op mijn radar blijft. Ik ben fan!

Ja! De neus is er boenk op. Peperkoek, mandarijntjes, houtkrullen, bananencrème, kandijsuiker en ananas op de barbecue. Iets van kaneel en wat tijm. Het hout wordt mooi in bedwang gehouden door de spirit, waardoor de rum echt schittert. Naarmate de malt wat tijd krijgt om de ademen, wordt hij almaar zoeter. Ik hoor al steeldrums in de verte…

Zoet en pittig streelt hij je tong. Mooie houttonen en -kruiden maken je mond zalig warm en lichtjes droog, terwijl het zoete van de rum tegengas geeft. Nu ook wat kokos en gekonfijte appelsienschillen. Iets van vermolmd hout tegenover zoetzure rabarber. Prima balans.

De afdronk is lekker lang en zoet. Zelfs een tikkeltje snoeperig.

Fiesta in het glas! Wat mooi. En ik vind het fijn dat alle drie Double Wood expressies even lekker zijn, dat je in alle drie het DNA van Eaglesburn kan herkennen en dat ze toch alle drie erg verschillend zijn. Als dat pakketje met alle drie de flesjes uit komt, ben ik er als de kippen bij om het in huis te halen.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-10-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).