Distilleerderij: Stokerij De Molenberg
Regio: België
Fles: Gouden Carolus Single Malt, OB 2020
Kleur: goud
ABV: 46%

Aangenaam Verrast

Toen ik de allereerste single malt van Gouden Carolus proefde – ik spreek over de botteling uit 2006, nog gestookt op de column still van Filliers – zag ik geen toekomst voor deze malt. Het was een dikke teleurstelling. Maar in 2010 kocht brouwerij/stokerij De Molenberg pot stills in Schotland. En hoewel de eerste release uit 2013 me wederom amper kon bekoren, was het toch al een flinke stap voorwaarts. Vandaag proef ik een botteling uit 2020 en ben aangenaam verrast.

De neus offreert een aangenaam spectrum aan fruit met rozijntjes en pruimen op kop, gevolgd door wat banaan en kweepeer. Nog flink wat vanille en iets wat me aan hun bruine degustatiebier doet denken (wat niet hoeft te verbazen). Best wat vanille, kandijsuiker en slechts een hint van hout.

Op smaak kan hij de belofte van de neus nog niet helemaal waarmaken. Een tikkeltje te veel hout naar mijn gading, maar het fruit doet zijn uiterste best om er doorheen te priemen. Zachte kruidigheid (kruidnagel en een hint van kaneel), met een bittertje van de tannines.

De afdronk is eerder aan de korte kant met de nadruk op het hout.

Ze zijn goed op weg bij De Molenberg, maar de malt kan nog wat winnen aan finesse. Hoe dan ook, hij wordt bij elke release blijkbaar wat beter en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Prima kaarterswhisky aan een erg vriendelijke prijs.

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-09-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).