Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 12 Year Old Discovery, Gordon & Macphail 2018, Ex-Bourbon & Sherry
Kleur: licht goud
ABV: 43%

Assen & Roet

De nieuwe instapreeks van G&M kreeg de naam Discovery mee. In die reeks verscheen ook deze Ledaig, de geturfde variant van de Tobermory distilleerderij. Het is een mix van zowel bourbon als sherryvaten en het goedje werd afgevuld op drinksterkte.

Deze neus is erg goed. Heel aromatisch en rond. Ik krijg vooraf wat eikenhout – gewoon vers gezaagde planken – maar dat wordt heel gauw aangevuld en uitgebalanceerd met mooie toetsen van citrus en vanille, overrijpe banaan en koekjesdeeg. Daar tegenover krijg ik umami toetsen als van zuurkool en gedroogde ham. Een zacht streepje woodsmoke geeft hem diepte. Erg aangenaam, echt!

De body is net iets te licht naar mijn gading. Maar op smaak zit het goed. Weer allerhande zoetjes als vanille, banaan en toffee tegenover woodsmoke, turf, het sap van een bokaal olijven en zoethout. Gooi er gerust nog wat zwarte peper een wat nootmuskaat doorheen. Halverwege verschijnen dan de obligate assen en roet.

In de middellange afdronk zetten die assen zicht door, vergezeld van een frisse toets van limoensap.

Je zou verwachten dat deze instappers minder complex zijn als hun voorgangers in de Connoisseurs Choice, maar dat is niet het geval, hoor. Dit is erg, erg goed spul.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).