Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 12 Year Old 2008/2020 Connoisseurs Choice, Gordon & Macphail, 4440 bts
Kleur: brons
ABV: 45%

 

Hermitage

De negende en laatste Ledaig uit de Connoisseurs Choice zit al in zijn nieuwe jasje. Bovendien hoort deze thuis in de sub-categorie ‘Wood Finished’. Deze rijpte op Refill Sherry Hogsheads, maar kreeg dan nog een finish van niet minder dan drie jaar op Hermitage vaten. Da’s een wijn uit de Noordelijke Rhône in Frankrijk. Zo’n 70% is rode wijn, de rest wit. Hermitage heeft een AOC sinds 1937. Het wijnvat heet deze Ledaig een bronzen kleurtje gegeven. Hij werd versneden naar de ietwat onconventionele sterkte van 45% ABV.

Er is veel aan de gang op de neus. Eerst krijg ik duidelijke toetsen van rode wijn, inclusief tannine, maar dat wordt aangevuld met turfrook en woodsmoke alvorens rode bessen, toffee en kersensnoep hun intrede doen. Dan iets umami als gedroogde ham. Of is dat spek? Uiteindelijk verschijnt er ook een zilt randje, maar het geheel is prima in balans.

De body is licht en dat maakt hier een milde Ledaig van. Zoet, zuur en zilt vechten om de aandacht en da’s prima, maar het distilleerderijkarakter is hopeloos zoek geraakt. Dit kon evengoed een Islay of een Ardmore zijn. Stoort het? Niet echt.

In de middellange en aangename afdronk zijn het weer de wijntoetsen die met de aandacht gaan lopen. Het lijkt wel alsof ik een rokerige rode wijn aan de lippen heb gezet.

Ik beken, ik denk niet dat ik al een wijn van Hermitage gedronken heb, maar die heeft alvast flink zijn stempel gedrukt op deze Ledaig.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).