Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 17 Year Old 1996/2013 Connoisseurs Choice, Gordon & Macphail
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Salami

Ik kreeg onlangs de mogelijkheid om niet minder dan negen Ledaig uit de Connoisseurs Choice van Gordon & Macphail op een rijtje te zetten, allemaal gestookt tussen 1990 en 2004 en gebotteld tussen 2011 en 2017. Die kans liet ik niet aan mij voorbijgaan. Ik zet ze lekker head-to-head. Dit is de Ledaig 1996 die in 2013 gebotteld werd. Hij rijpte op Refill American Hogsheads.

Oh! Now we’re talking! Deze neus is lekker vuil zoals ik het van Ledaig graag heb. Plasticine, stokvis, rubberen laarzen en verwelkte bloemen. Een verrassende toets van salami, echt waar. Brandwondenzalf. The works. Top.

Lekker peaty op smaak ook. Gerookte ham, stokvis, een flink herbale en medicinale toets. De rookontwikkeling is groots en zet mijn mond in vuur en vlam. Erg goed.

De afdronk is lang en bevredigend en erg peaty met flink wat roet!

Erg goeie Ledaig die nog niets aan peatiness heeft moeten inboeten. Dat maakt wel een einde aan mijn proefsessie, me dunkt. Morgen hernemen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).