Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 18 Year Old 1994/2013 Connoisseurs Choice, Gordon & Macphail
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Geparfumeerd

 Ik kreeg onlangs de mogelijkheid om niet minder dan negen Ledaig uit de Connoisseurs Choice van Gordon & Macphail op een rijtje te zetten, allemaal gestookt tussen 1990 en 2004 en gebotteld tussen 2011 en 2017. Die kans liet ik niet aan mij voorbijgaan. Ik zet ze lekker head-to-head. Dit is de Ledaig 1994 die in 2013 gebotteld werd. Hij rijpte op Refill American Hogsheads. Deze had ik al eens eerder geproefd – in juni 2014 – maar ik probeer hem graag opnieuw.

Op de neus krijg ik flink wat vanille en honing, aangevuld met een mandje vol tuinkruiden en een hint van wit fruit. Rottende plantenresten. Peperkoek en snuifje witte peper.

Mooi olieachtig en lekker pittig gekruid, dus dat is fijn. Maar van turf is ook hier weer amper sprake en hij is eveneens amper ‘vuil’. Wederom flink wat appels en peren, vooral het laatste. Nu krijg ik plots toch wat mooie rookontwikkeling.

Deze keer ervaar ik de afdronk als middellang, relatief gepeperd en een tikkeltje floraal om niet te zeggen geparfumeerd.

Ik beken, ik ben er ook nu weer niet kapot van.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).