Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 18 Year Old 1993/2011 Connoisseurs Choice, Gordon & Macphail
Kleur: licht goud
ABV: 43%

Ongeraffineerd

Ik kreeg onlangs de mogelijkheid om niet minder dan negen Ledaig uit de Connoisseurs Choice van Gordon & Macphail op een rijtje te zetten, allemaal gestookt tussen 1990 en 2004 en gebotteld tussen 2011 en 2017. Die kans liet ik niet aan mij voorbijgaan. Ik zet ze lekker head-to-head. Dit is de Ledaig 1993 die in 2011 gebotteld werd. Hij rijpte op refill sherry butts.

De neus is relatief zoet op bruine suiker en mokka, toffee en gepofte kastanjes. De peat is hier grotendeels uitgerijpt, lijkt me, want die is erg subtiel. Licht herbaal, zelfs een tikkeltje floraal. Maar wel compleet foutloos, ondanks dat hij een beetje saai is.

Op smaak is hij relatief scherp en eerder oninteressant. Flink mineraal en bijna astringent. Oei, dit was niet het beste vat, lijkt me. Zoet op appels en ongeraffineerde suiker, bijna chemisch.

De afdronk is herbaal, kruidig en relatief bitter.

Dit valt me tegen.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).