Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 18 Year Old 1990/2008 Connoisseurs Choice, Gordon & Macphail
Kleur: witte wijn
ABV: 43%

 Gepofte Kastanjes

 Ik kreeg onlangs de mogelijkheid om niet minder dan negen Ledaig uit de Connoisseurs Choice van Gordon & Macphail op een rijtje te zetten, allemaal gestookt tussen 1990 en 2004 en gebotteld tussen 2011 en 2017. Die kans liet ik niet aan mij voorbijgaan. Ik zet ze lekker head-to-head. Dit is de Ledaig 1990 die in 2008 gebotteld werd. Hij rijpte op refill sherry casks.

De neus is zacht rokerig – minder peaty dan verwacht, eerlijk gezegd – op vooral toffee en appelmoes met een hint van limoenschillen en gepofte kastanjes. Eerder braaf.

Ook op smaak is hij verrassend zoet en zacht met slechts een hint van turf. Helemaal niet zo ‘vuil’ als ik van dit huis gewend ben. Dat neemt niet weg dat dit een erg drinkbare en aangename Ledaig is, hoor. Witte chocolade, wat tuinkruiden en zachte toetsen van het hout.

De afdronk is middellang, waarbij vooral het hout spreekt.

Dit is een eerder ‘middle-of-the-road’ Ledaig, foutloos, maar erg ‘forgettable’, als u begrijpt wat ik bedoel.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).