Distilleerderij: Milk & Honey Distillery
Regio: Israel
Fles: Milk & Honey 3 Year Old 2018/2021 Apex Dead Sea, Batch 010, 4892 bts
Kleur: koper
ABV: 56.2%

L’Chaim

De Dode Zee is het laagst gelegen meer ter wereld, zo’n 429 meter onder de zeespiegel. Het is een heuse toeristische trekpleister en Israël heeft zo’n 15 hotels langs de kust. Op het dak van enkele van die hotels liet de Milk & Honey Distillery uit Tel Aviv enkele vaten rijpen. En in 2021 lanceerde ze hun Dead Sea whisky in de Apex reeks. Slechts 4892 flessen werden gebotteld en het wordt flink wat kunst- en vliegwerk om er één te pakken te krijgen. Ik had het geluk mijn flesjes op de M&H tasting bij Buds & Barrels meteen te kunnen reserveren, waarvoor dank Tom!

Op de neus krijg ik intense toetsen van citrusfruit, mineralen en zilt. Vooral limoen springt er voor mij uit. Hij offreert tevens flink wat zoets als Werther’s Echte, honing en licht aangebrande boter. Een zachte rokerigheid wordt verspreid. Dit is overheerlijk!

De smaak begint erg stevig en kruidig met een zoetzure toets als van grapefruit met een heerlijke rokerigheid. Die vaten lagen vast te sudderen aan de Dode Zee. De ontwikkeling is erg mooi en de dram wordt bijzonder complex.

Een lange, warme, rokerige en bijzonder zoete afdronk is mijn deel.

L’chaim, vrienden! Da’s Hebreeuws voor ‘op het leven’. Ja, daar drink ik erg graag op met deze mooiste whisky die ik al proefde van onze vrienden uit Tel Aviv. Blij dat ik mijn fles te pakken heb.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-09-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).