Distilleerderij: Braeckman Distillers
Regio: België
Fles: Crown Single Grain Port Wine Cask Finish, Cask #134-02, b. 2021, 50cl, 46 bts
Kleur: koper
ABV: 60.1%

Porto

Crown Spirits, een nieuwe Belgische bottelaar uit Brugge, heeft in 2021 drie single grains op de markt gebracht, telkens een single cask op vatsterkte en telkens op de erg jonge leeftijd van 43 maanden – waarvan de eerste 30 maanden op een klassiek first fill bourbonvat en dan een finish van 13 maanden op een speciaal vat, in dit geval een portovat. Slechts 46 flesjes werden uitgebracht op een vatsterkte van 60.1%. Het distillaat werd gestookt door Filip Braeckman van de gelijknamige distilleerderij in Oudenaarde.

Uitgesproken neus op grenenhout en appelbeignets, besprenkeld met wat kruidnagel en nootmuskaat. Hoewel ik flink wat rood fruit verwachtte gezien het type vat, blijf ik wat dat betreft wat op mijn honger, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door toetsen van abrikozen en ahornsiroop. Lekker zoete en kruidige neus.

Mooi olieachtig en wederom helemaal niet brandend ondanks het torenhoge alcoholpercentage. Mooie integratie. En qua smaak wordt het een zoetzuur festijn op zowel frambozen als roze pompelmoes met wat honing in de mix. Dit staat mij heel erg aan.

En wederom wordt ik verblijdt door een lekker lange, zoete en kruidige afdronk.

Het verschil met de versie op het rode wijnvat is significant, wat nog maar eens het belang van het vat benadrukt. Dit was genieten.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-09-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).