Distilleerderij: onbekend
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Secret Speyside 30 Year Old 1990/2021, The Whisky Jury, Refill Barrel, Twj-Gr-1990, 263 bts
Kleur: goud
ABV: 53.2%

Kirk

Nog een Secret Speyside van The Whisky Jury, maar hier kunnen we verder niks afleiden uit het label (de vorige was erg duidelijk, toch?). Het refill barrel leverde maar liefst 263 flessen op, wat me na dertig jaar een behoorlijk aantal lijkt. Eens benieuwd of ik me een idee kan vormen waar deze vandaan komt. Dat hij lekker gaat zijn, daar twijfel ik niet aan. Joeri heeft ons nog nooit teleurgesteld.

Appelbeignet, banaan, citroengras, kamillethee, mokatine, carré confituur en slechts een zuchtje eik, waardoor het distillaat van deze Speysider zich ten volle kan laten zien. Erg helder, als u begrijpt wat ik bedoel. Een tikkeltje snoeperig en een weinig floraal. ’t Is als een gedistingeerde dame die haar leeftijd tien jaar kan liegen.

Op smaak is hij lekker rond, romig, zoet en zacht met slechts een toefje kruidigheid en naast het erg zoete fruit dat ik ook al op de neus had nog een klein bittertje als van grapefruit. Sappige perziken doen hun intrede, wat vanille verschijnt, subtiel en genuanceerd. Een sluipschutter, hoor!

De afdronk is middellang, zoet en erg bevredigend. Hint van munt op het sterfbed.

Hier moet je echt voor gaan zitten. Als je deze erg drinkbare whisky op tafel zet, zou je zomaar voorbij kunnen gaan aan zijn complexiteit en dat zou jammer zijn. ’t Schijnt dat de dominee van Rothes Kirk hier ook erg tuk op is…

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-09-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).